Játék

Gyere és játssz velünk MOL ajándékokért!

mol_logo_2014_ok-01

Fontosnak tartjuk a fiatalok természettudományos érdeklődésének erősítését, továbbá arra is törekszünk, hogy támogassuk őket a pályaorientációval, továbbtanulással kapcsolatos döntéseikben. Szeretnénk megmutatni, hogy a természettudományok nemcsak érdekesek és szórakoztatóak, hanem hasznosak is. Célunk, hogy a természettudományos pálya presztízsét és népszerűségét növeljük, ebben évek óta számíthatunk a MOL segítségére.

Részvétel a játékban

 • A csapatok 4 feladványt kapnak, amelyeket folyamatosan közzéteszünk a Facebook-oldalunkon.
 • Egy feladat megoldására egy hét (kivéve az első fordulónál, amikor hat nap) fog rendelkezésre állni.
 • A legtöbb helyes megoldást beküldő csapatok közül sorsoljuk ki azokat, amelyek tagjait megajándékozunk a MOL ajándékcsomaggal.
 • Az eredményt a honlapunkon tesszük közzé és a nyertes csapatokat emailben értesítjük.

Játékszabályzat

A nyereményjátékban csak az XVI. Dürer versenyre nevezett csapatok vehetnek részt kategóriától függetlenül. Egy csapat csak egyszer adhat be megoldásokat, amit a csapattagok egymással egyeztethetnek, de más csapattól és a versenyre nem nevezett személytől nem kérhetnek segítséget.

Minden csapat nyerhet ajándékot, aki akár csak egy feladatot is helyesen megold. A csapat a sorsolásban akkora súllyal szerepel, amennyi az általa helyesen megoldott feladatok számának a négyzete.

1. feladat

Az otthonunktól az iskoláig többféleképpen el lehet jutni: lehet sétálni, MOL Bubi biciklit használni, vagy villamossal menni, illetve ezeknek tetszőleges kombinációját is használhatjuk. Az otthonunk és az iskola egy hosszú úton van, amiről nem éri meg letérni az iskolába menet során. Az ábra mutatja, hogyan helyezkedik el az úton az otthonunk, az iskola, illetve a Bubi és villamos állomások. Leggyorsabban hány perc alatt tudunk eljutni otthonról az iskolába, ha a villamos sebessége 36 km/h, a biciklié 18 km/h, míg gyalog 6 km/h-val tudunk menni?

Feltehetjük, hogy mindig szerencsénk van, és a villamos mindig éppen akkor jön, amikor az állomásra érünk. A fel-le szállás a villamosról vagy a Bubiról nem telik időbe.

Ábra

Beküldési határidő: 2022. november 15. (kedd) 23:59

2. feladat

Legfeljebb hány metszéspontja lehet egy konvex nyolcszög átlóinak a sokszög belsejében?

Beküldési határidő: 2022. november 22. (kedd) 23:59

3. feladat

Gábort nagyon foglalkoztatja a Kopaszi-gáton található MOL Campus épület. A következő (nem teljesen pontos) adatokat sikerült kiderítenie róla:

 • A földszinten kívül 28 emelete van,
 • A 28. emelet padlójának szintje 120 méter magasan van.

Emellett Gábor feltételezi a következőket is:

 • A földszint padlója 0 méter magasan van,
 • Minden emelet magassága méterben mérve egész szám,
 • Nincs olyan emelet, ami magasabb, mint 5 méter.

Gábor információi alapján legfeljebb hány olyan emelet lehet, amelyek ugyanolyan magasak (a földszint is egy emeletnek számít)?

Beküldési határidő: 2022. november 29. (kedd) 23:59

4. feladat

Alex egyetemista, akinek minden héten hétfőn és pénteken délre kell bemennie, szerdán és csütörtökön 10-re, míg kedden már 8-ra be kell érnie, hogy ne késsen az első órájáról. Alex kitalálta, hogy az egészséges napi ciklus érdekében minden nap pontosan 8 órát alszik, és két szomszédos napon legfeljebb egy óra eltérés lehet a lefekvési idejei között.
Legkésőbb hány órakor kell lefeküdnie Alexnek a pénteki nap után, hogy ezt be tudja tartani, ha minden nap összesen egy óra kell neki ahhoz a felébredéstől számítva, hogy elkészüljön és beérjen az egyetemre.

Beküldési határidő: 2022. december 6. (kedd) 23:59

Nyertes csapatok

 • A rinocérosz visszavág
 • Logikaland
 • Végtelen számrendszerek
 • JUKOBA