Rólunk

Céljaink

A matematikai és természettudományos tehetséggondozásnak hazánkban és határainkon átívelve több, mint 100 éves hagyománya van. Ezt a hagyományt szeretnénk folytatni, az alábbi célokat szem előtt tartva:

Szeretnénk az élményt megosztani, amit számunkra a matematikával, fizikával, vagy kémiával foglalkozás jelent. Ezért igyekszünk szép és érdekes feladatokkal megörvendeztetni a résztvevőket. Hisszük, hogy a csapatban való együttműködés öröme és a döntők rendszerint oldott, vidám hangulata is hozzájárul az élményhez.

Később kamatoztatható értékeket szeretnénk átadni. Reméljük, a versenyen kitűzött feladataink megoldásával szerzett tapasztalatok és döntőn elhangzó ismeretterjesztő előadások is gazdagodására szolgálnak a versenyzőknek. Törekszünk arra is, hogy a verseny fejlessze a csapatmunkát és a kooperációs képességeket, melyek manapság egyre meghatározóbbá és fontosabbá válnak a mindennapi életben és a munka világában egyaránt.

Célunk új diákokat is megszólítani: olyanokat, akik egyébként nem rendszeres résztvevői tanulmányi versenyeknek, akiknek másképp nincs módjuk bekerülni a tehetséggondozás megszokott intézményeibe. Ezért hirdetjük meg a versenyt az 5-8. osztályos diákok számára csak regionális szinten. A szabályok szerint a versenyző csapatokba legalább egy lányt is várunk: szeretnénk ezzel is elősegíteni, hogy több lány legyen jelen a manapság rendszerint fiúkkal túlzsúfolt matemataikus, fizikus pályákon.

Közösséget kívánunk teremteni az ország különböző részeiből érkezett versenyzők és tanárok között éppúgy, mint az egyetemista szervezők körében. A döntő programjai jó alkalmat kínálnak a találkozásra: a középsikolás diákok és tanáraik megismerkedhetnek az egyetemista szervezőkkel, és rajtuk keresztül az őket képző intézményekkel is.

Fontos és megtartandó értéknek tartjuk, hogy a versenyt mi, egyetemista fiatalok, önkéntes alapon szervezzük. Számunkra is rengeteg, később is hasznosítható tapasztalattal szolgál a szervezés: önálló kezdeményezésekre biztat és felelősségvállalásra tanít minket.

Szeretnénk azok számára is biztosítani a versenyen való részvételt, akiknek a verseny költségei (szállás, étkezés) meghaladják az anyagi lehetőségeiket. Elsősorban erre a célra szeretnénk újabb forrásokat bevonni.

A verseny rövid története

A Dürer Versenyt a Földes Gimnázium végzős diákjai indították el 2007 őszén. A kezdetekkor még csak matematikából mérhették össze tudásukat Miskolc és környéke tehetséges 7-12. osztályos diákjai. Az első döntőre 2008. február 17. és 19. került sor a Földes Ferenc Gimnáziumban.

A verseny legfőbb sajátosságai és szabályai már az első évben kialakultak: három fős, nem csupa fiúból álló csapatok jelentkezhetnek az első, levelezős fordulóra, melynek eredménye alapján kategóriánként a legjobb 8-12 csapat kap meghívást a miskolci döntőre. A döntő első, pénteki napján 5 feladat részletesen indokolt megoldását kell elkészíteniük a versenyzőknek, emellett egy stratégiás játékban is megküzdhetnek a szervezőkkel. Szombaton pedig egy könnyedebb váltóversenyben szerezhetnek újabb pontokat a csapatok. A programot vasárnap eredményhirdetés zárja.

A következő években a verseny fokozatos fejlődésnek indult. A verseny anyagi támogatására 2008-ban megalakult az Albrecht Dürer Pro Mathematica Alapítvány. A második versenyen már 3 megye (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg) diákjait láttuk vendégül, a szervezőgárda pedig az ELTE matematikus és fizikus hallgatóival bővült. Utóbbiak kezdeményezésére a következő évtől már fizikából is indulhattak a legnagyobb, 11-12. osztályos diákok.

A harmadik, 2009-2010 évi versenytől kezdődően az egész országból érkezhenek a versenyzőink. Sőt, határon túli városok: Nagyvárad, Székelyudvarhely és Zenta is csapatokkal képviseltetik magukat. A versenyprogram mellett ismeretterjesztő előadások, kultúrális vetélkedő, könyvvásár, koncertek, filmvetítés teszik évről-évre egyre színesebbé a programot. Az első évek versenyzői közül többekkel találkozunk újra, immár szervezőként.

A 2011-12 évi, ötödik versenyen újdonságként a kémiaverseny is megjelenik. Ezzel párhuzamosan a matematikaversenyek a még ifjabbak: 5-6. osztályosok számára is nyitottá válnak. Ebben az évben születik döntés arról is, hogy a 5-8. osztályosok számára regionális szintű versenyt szervezünk, azzal a céllal, hogy a térség tehetséges diákjait összegyűjtsük. Ugyanakkor a 9-12. osztályokban rangos országos versennyé kívánunk válni, egyben találkozási lehetőségként szolgálni, nemcsak a különböző városokból érkező csapatok, de a szervező egyetemisták és tanárok között.

2011 nyarától Alapítványunk adó 1% felajánlásokat is tud fogadni. Az innen származó összegből lehetőségünk nyílt arra, hogy az azt igénylő csapatok utazási és szállásköltségeit legalább részben támogassuk.

Folyamatosan kerestük a módjait annak, hogy több diákot tudjunk mozgósítani. 2013-ban kísérletképpen az általános iskolások számára helyi fordulót rendeztünk. Egy péntek délután a csapatok váltóversenyen vehettek részt, amelyet egy rövidebb társasozás után, rögtön az eredményhirdetés követett. A formátum bevált az indulók száma emelkedett (külön ki szeretnénk emelni az egri helyszínt, ahol évek óta majd 50 csapat vesz részt).

2014-től a középiskolákban is bevezettük a helyi forduló intézményét, több mint 20 helyszínen rendezzük meg azóta a verseny első fordulóját. Ennek köszönhetően nőtt az indulók száma, és nem utolsósorban ez a forma nagymértékben csökkentette a visszaélések lehetőségét is.

2015-től kezdve láttuk azt, hogy a versenyen valóban elindulnak az évfolyam legjobbjai, félő volt, hogy az országos döntőbe csak nagyon tapasztalt versenyzők juthatnak be. Létrehoztuk a plusszal jelölt kategóriákat, amelyeket a tapasztaltabb versenyzőknek szántunk. Így a sima kategóriában továbbra is lehetőségük van olyanoknak bejutni, akik még nem jártak országos döntőn. A pluszos kategóriákban pedig az indulók igényeinek megfelelő (szép és nehéz) feladatsort tudunk összeállítani.

Köszönjük mindenkinek, aki az elmúlt években támogatta versenyünk létrejöttét és fejlődését. Mindenekelőtt hálával tartozunk a Földes Ferenc Gimnáziumnak, amiért immár tizedik éve ad otthont versenyünknek.