Kérdések, válaszok

Kérjük, figyelmesen olvassátok el a versenykiírást (általános iskola, középiskola), melyben a versennyel kapcsolatos fontos tudnivalók és szabályok szerepelnek.

Az alábbiakban a szabályokhoz néhány magyarázatot és kiegészítést olvashattok.

Általános kérdések

Miért ennyire bonyolultak a (matematika) kategóriák szabályai?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy az egyszerűbb kategóriaszabályok (pl.: matematikaóra heti óraszáma) alapján egy kategóriába kerülő diákok előismerete jelentősen eltérő lehet. Így igyekeztünk olyan szabályokat kialakítani, amelyben az egyes kategóriák mezőnye egyenletesebb. Továbbá arra a szempontra is szerettünk volna figyelni, hogy olyanoknak is legyen esélye döntőbe jutni, akiknek egyébként kevesebb lehetőségük van országos verseny döntőjén részt venni.

A szabályokon a tapasztalataink és a visszajelzések alapján folyamatosan finomítunk.

Miért ennyire bonyolultak a döntőbe jutás szabályai?

Ez is a fenti célt szolgálja. Elég sokat szoktunk ezeken gondolkozni magunk között, kifejezetten örülünk, ha hozzászóltok ti is a szabályokhoz. Ezt e-mailben vagy a verseny utáni visszajelző kérdőíveken tudjátok megtenni.

Miért kell lány a csapatba? Miért nem szimmetrikus ez a szabály?

Hisszük, hogy egy lány is ugyanakkora eséllyel tehetséges természettudományból, mint egy fiú. Tapasztalatok szerint viszont sokkal kevesebb lány foglalkozik természettudománnyal, szeretnénk ha ez változna.

Nem titkoljuk, hogy a pozitív diszkrimináció a célunk, a szabály így nem szimmetrikus.

Miért nincs “lányszabály” az F+ kategóriában?

A Dürer verseny egyik fő célja, hogy lányok körében is népszerűsítse a reál tárgyakat, ezért szerepel a legtöbb kategória indulási feltételei között, hogy kell lennie a csapatban legalább egy lánynak. Ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy mindenki a számára megfelelő kategóriában indulhasson. Ezért – a korábbi évek tapasztalatait és más versenyek eredménylistáit figyelembe véve – az F+ kategóriában lazítottunk a szabályokon, és megengedjük három fiúból álló csapatok indulását. Ettől függetlenül természetesen örömmel vesszük, ha lányok is megmérettetnek ebben a kategóriában. Az F kategóriában továbbra is érvényes a lányszabály.

Miért regionális a verseny A és B kategóriában?

A versenyünk középiskolában nyílt, országszerte több mint 20 helyszínen írható meg a helyi forduló. Általános iskolában azonban csak Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak versenyhelyszíneink (ezeken a helyszíneken bárki megírhatja a versenyt). Ennek oka, hogy szeretnénk megőrizni versenyünk regionális jellegét. Azt gondoljuk, hogy egy általános iskolás diáknak meghatározó élmény részt venni a döntőn, sokan kaphatnak ettől kedvet a matematikával való foglalkozáshoz. Ha a verseny országos lenne, akkor a régióból induló csapatok nagy része nem juthatna be a döntőbe. A minél sokszínűbb döntő kialakítását egyéb szabályaink is segítik (iskolánkénti bejutási korlát, helyi győztes bejutása). Természetesen az lenne a legjobb megoldás, ha minden 3 megyében tudnánk egy-egy döntőt szervezni, azonban sajnos erre egyelőre nincsen kapacitásunk.

C kategóriában lehetne jelölni, hogy melyik feladathoz szükséges a 10.-es tananyag, hogy ne 9.-es töltse vele az időt.

Egy ilyen jelölés elkerülhetetlenül utalna a megoldási ötletre, ezt szeretnénk elkerülni. Alapvetően arra törekszünk, hogy ne kelljen 10.-es tananyagot használni.

Mi történik, ha a váltóversenyen hibás a megoldókulcs?

Ha előfordul olyan feladat, amelynek a megoldása hibás, arról a zsűri verseny közben semmilyen információt sem ad. Akkor sem fogadjuk el a helyes megoldást, ha menet közben mi magunk is meggyőződtünk a hibáról, tehát (verseny közben) az esetleges reklamációkra sem reagálunk. A verseny után a hibás feladatra kapott pontokat minden csapatnál töröljük. Szerencsére az elmúlt években ilyen hiba nem fordult elő.

Szabad-e a telefonomat használni? Időmérésre lehet-e használni?

Sem a helyi fordulón, sem a döntőn nem használható mobiltelefon, még időmérésre sem. A mobiltelefonokat ki kell kapcsolni, majd a táskába, vagy képernyővel lefordítva az asztalra kell tenni. Ha egy versenyző kezében működő mobiltelefont látunk, az a csapata azonnali kizárását eredményezheti.

Online forduló
Az online forduló tudnivalóit itt éritek el.
Helyi forduló

Milyen segédeszközök használhatók a helyi fordulón?

Használható Nem használható
✔ Toll, ceruza, radír ✘ Mobiltelefon, okosóra
✔ Filctoll, szövegkiemelő ✘ Egyéb elektronikus eszközök
✔ Üres papír (A4, sima vagy négyzetrácsos) ✘ Hozott jegyzetek, könyvek
✔ Vonalzó, körző ✘ Hibajavító
✔ Óra (nem okosóra) ✘ Szögmérő
✔ Középiskolai kategóriákban függvénytáblázat ✘ Olyan papír, ami nem A4-es
✔ Fizika és kémia kategóriákban számológép ✘ Matematika kategóriákban számológép
✔ Kémia kategóriákban periódusos rendszer

Üres papírt minden helyszín biztosít, így azt nem szükséges vinni a versenyre.

Mi a középiskolás helyi forduló menete?

A budapesti csapatok helyszínbeosztását a verseny előtt 1 héttel, a terembeosztását a verseny előtt pár nappal közzétesszük a honlapon. Kérjük, hogy a versenyhelyszínre legalább 20 perccel a kezdés előtt érkezzetek meg. A verseny kezdete előtt minden csapat kap egy kísérőjegyzéket (mely a versenyszabályzat egy kivonatát is tartalmazza), illetve A4-es üres lapokat.

Minden csapat külön asztalnál dolgozik, a versenyidő 3 óra. Minden feladatot külön lapra kell írni, minden lapra rá kell írni a csapatnevet, kategóriát és a feladat sorszámát. Kivételt képeznek a C és D kategóriákban a rövid válaszos feladatok, melyeknek a megoldásait a kísérőjegyzéken kijelölt helyre kell írni.

Mosdóba a verseny ideje alatt a teremből egyszerre csak egy ember mehet ki. A felügyelő tanárok a verseny közben semmilyen – a feladatsorokkal kapcsolatos – kérdésre nem válaszolhatnak.

A versenydolgozat beadása előtt a kísérőjegyzékre írjátok rá a feladatonként beadott lapok számát. Ha egy csapat a 180 perc letelte előtt befejezi a versenyt, akkor a dolgozatát leadva kimehet a teremből.

Mi a helyzet, ha valaki nem tud jönni a helyi fordulóra?

Szabad csapattagot cserélni, természetesen úgy, hogy a feltételeknek továbbra is megfeleljetek. A csapattagcserét a helyszínen feljegyezzük, de kérjük, hogy ha előre tudható, írjátok meg a verseny [K] durerinfo [P] hu címre. Abban a kivételes esetben, ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy valamelyikőtök nem tud versenyezni, akkor ketten is részt vehettek a versenyen. (Ez csak indokolt hiányzás, pl. betegség esetén tehető meg. Ha egy csapat megkerüli a lányszabályt, a fiatal tagra vonatkozó szabályt, vagy bármilyen módon előnyt próbál szerezni azzal, hogy szándékosan olyan tagot nevez, aki nem tervez részt venni a versenyen, akkor ez kizárással is járhat. A szervezők fenntartják a jogot a hiányzások okának ellenőrzésére.)

Kiválasztottam egy versenyhelyszínt, biztosan lesz ott verseny?

Fontos tudni, hogy egy helyszínen csak akkor lesz verseny, ha legalább 2 iskolából, legalább 6 csapat érkezik.

Így előfordulhat, hogy bár a helyszínt kihirdetjük, végül mégsem lesz ott helyi forduló. A helyszín megszüntetéséről minden érintett csapatot értesítünk.

Fenntartjuk a jogot, hogy ezt a szabályt indokolt esetben ne vegyük figyelembe.

Mi történik, ha kések a versenyről?

Amennyiben a késés előrelátható, mindenképpen jelezd előre a tényt a versenyhelyszínnek és a verseny [K] durerinfo [P] hu címen a szervezőknek is. A legfeljebb 10 perc késéssel érkező csapatok elkezdhetik a versenyt, de plusz időt a verseny végén nem kaphatnak. Ha 10 percnél többet késik egy csapat, akkor a versenyhelyszín megtagadhatja számukra a részvétel lehetőségét.

Mi történik, ha a posta elveszíti a megoldásokat?

A középiskolások helyi fordulóján a megoldások javítókhoz való eljuttatása a rendező iskola feladata. Az elveszett vagy meg nem érkezett dolgozatokat nem fogjuk tudni figyelembe venni. Szerencsére ilyen eset nem fordult elő, reméljük, hogy nem is fog.

Döntő

Mi a helyzet, ha valaki nem tud jönni a döntőre?

Igazolt hiányzás esetén szabad csak tagot cserélni, taktikai okokból erre nincsen lehetőség. A szervezők minden ilyen esetet egyedileg mérlegelnek. A cserét ezen az adatlapon jelezzétek.

Az indulási és bejutási feltételeknek továbbra is meg kell felelnetek.

Nem szerencsés a verseny döntőjének időpontja.

Sajnos ezen nem tudunk változtatni. A versenyt 50-60 egyetemista szervezi, ezért a verseny mindig azon az egyetlen hét végén van, amikor az egyetemen nincsenek sem órák, sem vizsgák.

Ha maradt még kérdésetek, írjátok meg a verseny [K] durerinfo [P] hu címre, vagy írjatok nekünk Facebookon.