Kérdések, válaszok

Kérjük, figyelmesen olvassátok el a versenykiírást (általános iskola, középiskola), melyben a versennyel kapcsolatos fontos tudnivalók és szabályok szerepelnek.

Az alábbiakban a szabályokhoz néhány magyarázatot és kiegészítést olvashattok.

Általános kérdések

Miért lett új kémia kategória?

Azért hoztuk létre az új kategóriát, hogy legyen egy kifejezetten a (kémia tanulmányaikat nemrég kezdő) 9-10. osztályosoknak szóló feladatsor is, amelyben a versenyzéssel most ismerkedő fiatalok is jó eséllyel indulhatnak és megtapasztalhatják a Dürer-élményt.

Miért ennyire bonyolultak a (matematika) kategóriák szabályai?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy az egyszerűbb kategóriaszabályok (pl.: matematikaóra heti óraszáma) alapján egy kategóriába kerülő diákok előismerete jelentősen eltérő lehet. Így igyekeztünk olyan szabályokat kialakítani, amelyben az egyes kategóriák mezőnye egyenletesebb. Továbbá arra a szempontra is szerettünk volna figyelni, hogy olyanoknak is legyen esélye döntőbe jutni, akiknek egyébként kevesebb lehetőségük van országos verseny döntőjén részt venni.

A szabályokon a tapasztalataink és a visszajelzések alapján folyamatosan finomítunk.

Miért ennyire bonyolultak a döntőbe jutás szabályai?

Ez is a fenti célt szolgálja. Elég sokat szoktunk ezeken gondolkozni magunk között, kifejezetten örülünk, ha hozzászóltok ti is a szabályokhoz. Ezt e-mailben vagy a verseny utáni visszajelző kérdőíveken tudjátok megtenni.

Miért kell lány a csapatba? Miért nem szimmetrikus ez a szabály?

Hisszük, hogy egy lány is ugyanakkora eséllyel tehetséges természettudományból, mint egy fiú. Tapasztalatok szerint viszont sokkal kevesebb lány foglalkozik természettudománnyal, szeretnénk ha ez változna.

Nem titkoljuk, hogy a pozitív diszkrimináció a célunk, a szabály így nem szimmetrikus.

Miért nincs “lányszabály” az F+ kategóriában?

A Dürer verseny egyik fő célja, hogy lányok körében is népszerűsítse a reál tárgyakat, ezért szerepel a legtöbb kategória indulási feltételei között, hogy kell lennie a csapatban legalább egy lánynak. Ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy mindenki a számára megfelelő kategóriában indulhasson. Ezért – a korábbi évek tapasztalatait és más versenyek eredménylistáit figyelembe véve – az F+ kategóriában lazítottunk a szabályokon, és megengedjük három fiúból álló csapatok indulását. Ettől függetlenül természetesen örömmel vesszük, ha lányok is megmérettetnek ebben a kategóriában. Az F kategóriában továbbra is érvényes a lányszabály.

C kategóriában lehetne jelölni, hogy melyik feladathoz szükséges a 10.-es tananyag, hogy ne 9.-es töltse vele az időt.

Egy ilyen jelölés elkerülhetetlenül utalna a megoldási ötletre, ezt szeretnénk elkerülni. Alapvetően arra törekszünk, hogy ne kelljen 10.-es tananyagot használni.

Mi történik, ha a váltóversenyen hibás a megoldókulcs?

Ha előfordul olyan feladat, amelynek a megoldása hibás, arról a zsűri verseny közben semmilyen információt sem ad. Akkor sem fogadjuk el a helyes megoldást, ha menet közben mi magunk is meggyőződtünk a hibáról, tehát (verseny közben) az esetleges reklamációkra sem reagálunk. A verseny után a hibás feladatra kapott pontokat minden csapatnál töröljük. Szerencsére az elmúlt években ilyen hiba nem fordult elő.

Szabad-e a telefonomat használni? Időmérésre lehet-e használni?

Sem a helyi fordulón, sem a döntőn nem használható mobiltelefon, még időmérésre sem. A mobiltelefonokat ki kell kapcsolni, majd a táskába, vagy képernyővel lefordítva az asztalra kell tenni. Ha egy versenyző kezében működő mobiltelefont látunk, az a csapata azonnali kizárását eredményezheti.

Online forduló
Az online forduló tudnivalóit itt éritek el.
Helyi forduló

Mit vigyek a helyi fordulóra?

A versenyen az alábbi segédeszközök használhatóak: íróeszköz, radír, üres papír, körző, vonalzó, óra (nem okosóra). Ezen kívül középiskolai kategóriákban függvénytáblázat, kémia és fizika kategóriákban számológép, kémiánál pedig periódusos rendszer használata is megengedett.

Mi a középiskolás helyi forduló menete?

A budapesti csapatok helyszínbeosztását a verseny előtt 1 héttel, a terembeosztását a verseny előtt pár nappal közzétesszük a honlapon. Kérjük, hogy a versenyhelyszínre legalább 20 perccel a kezdés előtt érkezzetek meg. A verseny kezdete előtt minden csapat kap egy kivonatot a versenyszabályzatból, egy kísérőjegyzéket, illetve üres lapokat.

Minden csapat külön asztalnál dolgozik, a versenyidő 3 óra. Minden feladatot külön lapra kell írni, minden lapra rá kell írni a csapatnevet, kategóriát és a feladat sorszámát. Kivételt képeznek a C és D kategóriákban a rövid válaszos feladatok, melyeknek a megoldásait a kísérőjegyzéken kijelölt helyre kell írni.

Mosdóba a verseny ideje alatt a teremből egyszerre csak egy ember mehet ki. A felügyelő tanárok a verseny közben semmilyen – a feladatsorokkal kapcsolatos – kérdésre nem válaszolhatnak.

A versenydolgozat beadása előtt a kísérőjegyzékre írjátok rá a feladatonként beadott lapok számát. Ha egy csapat a 180 perc letelte előtt befejezi a versenyt, akkor a dolgozatát leadva kimehet a teremből.

Mi a helyzet, ha valaki nem tud jönni a helyi fordulóra?

Szabad csapattagot cserélni, természetesen úgy, hogy a feltételeknek továbbra is megfeleljetek. Abban a kivételes esetben, ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy valamelyikőtök nem tud versenyezni, akkor ketten is részt vehettek a versenyen. (Ez csak indokolt hiányzás, pl. betegség esetén tehető meg. Ha egy csapat megkerüli a lányszabályt, a fiatal tagra vonatkozó szabályt, vagy bármilyen módon előnyt próbál szerezni azzal, hogy szándékosan olyan tagot nevez, aki nem tervez részt venni a versenyen, akkor ez kizárással is járhat. A szervezők fenntartják a jogot a hiányzások okának ellenőrzésére.)

Mi a helyzet, ha valaki a járványhelyzet miatt nem tud jönni a helyi fordulóra?

Ebben az esetben írjon nekünk egy e-mailt a durerinfo [K] gmail [P] com e-mail címre. Az aktuális járványügyi szabályozások ismeretében ezeket az eseteket egyedileg bíráljuk majd el.

Kiválasztottam egy versenyhelyszínt, biztosan lesz ott verseny?

Fontos tudni, hogy egy helyszínen csak akkor lesz verseny, ha legalább 2 iskolából, legalább 6 csapat érkezik.

Így előfordulhat, hogy bár a helyszínt kihirdetjük, végül mégsem lesz ott helyi forduló. A helyszín megszüntetéséről minden érintett csapatot értesítünk.

Fenntartjuk a jogot, hogy ezt a szabályt indokolt esetben ne vegyük figyelembe.

Mi történik, ha kések a versenyről?

Amennyiben a késés előrelátható, mindenképpen jelezd előre a tényt a versenyhelyszínnek és a durerinfo [K] gmail [P] com címen a szervezőknek is. A legfeljebb 10 perc késéssel érkező csapatok elkezdhetik a versenyt, de plusz időt a verseny végén nem kaphatnak. A 10 percnél többet késő csapatok nem írhatják meg a versenyt.

Mi történik, ha a posta elveszíti a megoldásokat?

A megoldások javítókhoz való eljuttatása a rendező iskola feladata. Az elveszett vagy meg nem érkezett dolgozatokat nem fogjuk tudni figyelembe venni. Szerencsére ilyen eset nem fordult elő, reméljük, hogy nem is fog.

Döntő

Mi a helyzet, ha valaki nem tud jönni a döntőre?

Igazolt hiányzás esetén szabad csak tagot cserélni, taktikai okokból erre nincsen lehetőség. A szervezők minden ilyen esetet egyedileg mérlegelnek. A cserét ezen az adatlapon jelezzétek.

Az indulási és bejutási feltételeknek továbbra is meg kell felelnetek.

Nem szerencsés a verseny döntőjének időpontja.

Sajnos ezen nem tudunk változtatni. A versenyt 50-60 egyetemista szervezi, ezért a verseny mindig azon az egyetlen hét végén van, amikor az egyetemen nincsenek sem órák, sem vizsgák.

Ha maradt még kérdésetek, írjátok meg a durerinfo [K] gmail [P] com címre, vagy írjatok nekünk Facebookon.