Fizika

A 2023/24-es tanévben a Dürer Fizikaversenyt két kategóriában (F és F+) hirdetjük meg, melyre mindkét kategóriában szeretettel várjuk háromfős csapatok jelentkezését (10-12. évfolyamon).

Kategóriák, indulási feltételek

F kategória

Az F kategóriának elsősorban a fizika népszerűsítése a célja, azon 10-12. évfolyamos diákoknak ajánljuk, akik korábban nem nagyon vettek részt fizikaversenyeken. Olyan feladatokat tűzünk ki, melyek az emelt szintű érettségi ismeretanyagával megoldhatók, de persze itt is szükség lehet egy-egy furfangos ötletre.

Indulási feltételek
 • A csapatban kell lennie egy „fiatalabb (legfeljebb 11.-es) diáknak”.
 • A csapatban kell lennie legalább egy lánynak.
 • F kategóriában nem indulhat olyan diák, akire bármely korábbi tanévben az alábbiak valamelyike teljesült:
  • Tagja volt IPhO, EuPhO, vagy EUSO/EOES (fizika válogató alapján) csapatnak.
  • Díjat vagy dicséretet szerzett az Eötvös-versenyen.
  • Fizika OKTV döntőjébe jutott I. vagy II. kategóriában.
  • KöMaL P pontversenyében megszerezte az elérhető pontszám megközelítőleg 85 %-át (például a 2022/23-as tanévi pontversenyben ez legalább 160 pontot jelentett).

F+ kategória

Ezt a kategóriát a rutinosabb versenyzőknek ajánljuk. Nehezebb, összetettebb gondolatokat igénylő feladatokra lehet számítani, melyek a korosztálynak megfelelő fizika tananyag ismeretében és az esetlegesen mellékelt ismeretanyag segítségével megoldhatók.

Indulási feltételek
 • A csapatok összetételére az egyetlen megkötés, hogy legyen egy „fiatalabb (legfeljebb 11.-es) diák” a csapatban.
Helyi forduló

Ebben a fordulóban mindkét kategóriában 3 óra áll a csapatok rendelkezésére 5 feladat megoldására, melyek különböző pontértékűek lehetnek. Az F kategória helyi fordulóján kitűzött példák főként a mechanika témaköréből kerülnek ki, emellett elektrosztatika és egyszerű áramkörök, illetve hőtan feladatok is előfordulhatnak.
A maximálisan elérhető pontszám 100 pont.

Reklamációs időszak

Idén bevezetjük a hivatalos reklamációs időszakot. Ez azt jelenti, hogy a javítást követően, de a kialakult rangsor és eredmények publikálása előtt, minden csapatnak visszaküldjük a beadott dolgozatát szkennelt formában, illetve az egyes feladatokra kapott pontszámait. Ezután egy háromnapos időablakban (december 13-15. között) lesz lehetőség a pontszámmal kapcsolatosan reklamálni. Ennek módjáról később adunk tájékoztatást. A végleges eredményeket várhatóan december 19-én (kedden) reggelig tesszük közzé.

Döntőbe jutás feltételei

F kategória

A miskolci döntőbe három módon lehet bekerülni:

 • Az elért eredmények ismeretében megállapítunk egy ponthatárt, az ezt elérő csapatok továbbjutnak.
 • A régiók győztesei is bejutnak a döntőbe, ha teljesülnek a következő feltételek: a régióban a saját kategóriájukban legalább 5 csapat részt vesz a versenyen, és a győztes csapat eléri a bejutási ponthatár legalább 75%-át. Budapest és Pest vármegye egy régiónak (Közép-Magyarország) számít. A határon túli, továbbá azok a csapatok, melyek tagjai három különböző régió iskoláiból érkeznek, szintén egy-egy külön régiónak számítanak. (Abban az esetben, ha a csapat két versenyzője azonos régióbeli iskolából érkezik, de harmadik tagjának régiója ettől eltérő, úgy a két azonos régiójú tag alapján kerül besorolásra a csapat.)
 • Idéntől extra bejutási lehetőségként a fenti módon kialakítható kilenc régió közül azoknak, melyekbe 5-nél kevesebb csapat tartozik, és senki nem érte el a bejutási ponthatárt, elkészítjük az összesített rangsorát, és ennek a rangsornak a legjobb csapatát meghívjuk a döntőbe, ha elérte a ponthatár 75%-át és az összesített rangsorban legalább 5 csapat szerepel.
F+ kategória

A döntőbe az összesítésben legjobban szereplő csapatokat hívjuk meg.

Döntőbe kerülő csapatok száma

Az F kategóriában várhatóan 8-12, míg az F+ kategóriában 4-6 csapatot hívunk be a döntőbe, de természetesen ez a jelentkezők számának függvényében változhat.

Döntő

1. versenynap

Az első versenynapon mindkét kategóriában 3 óra áll a csapatok rendelkezésre 5 elméleti feladat megoldására, melyek eltérő pontértékűek is lehetnek.
Az első versenynapon maximálisan 65 pont szerezhető.

2. versenynap

Ezen a napon mindkét kategóriában egy mérést kell elvégezni. A mérés során jellemzően a versenyzők feladata a mérési elrendezés megalkotása, illetve a mért adatokból a mérni kívánt mennyiséget megadó képlet kiszámítása. Amennyiben a mérés a középiskolai tudáson túlmutató ismeretekre épül, akkor azokat (a szükséges képletekkel együtt) a mérés leírásában közöljük.
A második versenynapon 35 pont szerezhető.

A döntő végeredménye a két versenynapon szerzett pontok összegéből adódik, a megszerezhető maximális pontszám kereken 100 pont.

A verseny minden fordulóján áttekinthető, részletes indoklással ellátott feladatokat várunk el!
A használható segédeszközök minden fordulóban, mindkét kategória számára: írószerek, vonalzó, nem programozható számológép és függvénytáblázat.

A szabályváltoztatás jogát fenntartjuk.
Az esetlegesen felmerülő kérdéseket a fizika [K] durerinfo [P] hu címre várjuk.