Fizika

Idén is meghirdetjük a Dürer Fizikaversenyt (F kategória), amelyre szeretettel várjuk 3 fős, 11-12. évfolyamos tanulókból álló csapatok jelentkezését. Egy csapatnak az alábbi két feltételt kell teljesítenie:

  • Legalább egy lány is legyen a csapatban!
  • Legyen legalább 11. osztályos diák a csapatban!

Helyi forduló

Ebben a fordulóban 5 feladatot tűzünk ki. Részletes, indoklással ellátott megoldásokat várunk el. Minden helyes és megfelelően indokolt feladatmegoldás 20 pontot ér. Összesen 100 pont szerezhető.

A feladatsorok úgy vannak összeállítva, hogy a korosztálynak megfelelő fizika tananyag ismeretében és az esetlegesen mellékelt ismeretanyag segítségével megoldhatóak legyenek. Javasolt irodalom a felkészüléshez nincs.

Döntőbe jutási feltételek

A miskolci döntőbe kétféleképpen lehet bejutni. A régiók győztesei bejutnak a döntőbe, ha teljesülnek a következő feltételek: a régióban a saját kategóriájukban legalább 3 iskola, legalább 5 csapata részt vesz a versenyen, és a győztes csapat eléri a bejutási ponthatár legalább 75%-át. A határon túli csapatok is egy külön régiónak számítanak. Azok a csapatok, amelyek tagjai több különböző régió iskoláiból érkeznek szintén külön régiónak számítanak. A győzteseken kívül bejutnak még az összesítésben legjobban szereplő csapatok is.

Döntő

1. versenynap. Az első versenynapon 3 óra áll rendelkezésre 3-5 elméleti feladat megoldására. A feladatok között egyaránt találhatóak megszokott, a középiskolás tananyag ismeretére építő feladatok, illetve olyanok, amelyek az iskolai anyagon túlmutatnak. Ez utóbbiak esetén a feladat szövege minden szükséges előismeretet tartalmaz. Az első versenynapon 50 pont szerezhető.

2. versenynap Ezen a napon egy mérést kell elvégezni. A mérés során jellemzően a versenyzők feladata a mérési elrendezés megalkotása, illetve a mért adatokbból a mérni kívánt mennyiséget megadó képlet kiszámítása. Amennyiben a mérés a középiskolai tudáson túlmutató ismeretekre épül, akkor azokat (a szükséges képletekkel eggyütt) a mérés leírásában közöljük. Mivel a forduló célja a mérés elvégzése, így a szükséges képletet a csapat kérésére megadjuk. Ekkor a képletért szerezhető, kb. 10 pont megszerzésétől elesik a csapat. A második versenynapon szintén 50 pont szerezhető.

A döntő mindkét versenynapján az alábbi segédeszközök használhatók: toll, ceruza, radír, számológép, függvénytáblázat.

A döntő végeredménye a két versenynapon szerzett pontok összegéből adódik, tehát a megszerezhető maximális pontszám kereken 100 pont.

A fizikaverseny főszervezőjének elérhetősége: Fehér Szilveszter, durerinfo [K] gmail [P] com

A szabályváltoztatás jogát fenntartjuk.