Fizika

A 2022/23-as tanévben a Dürer Fizikaversenyt két kategóriában (F és F+) hirdetjük meg, melyre mindkét kategóriában szeretettel várjuk a 3 fős csapatok jelentkezését (10-12. évfolyamon).

Kategóriák, indulási feltételek

F kategória

Az F kategóriának elsősorban a fizika népszerűsítése a célja, azon 10-12. évfolyamos diákoknak szánjuk, akik korábban nem nagyon vettek részt fizikaversenyeken. Olyan feladatokat tűzünk ki, melyek az emelt szintű érettségi ismeretanyagával megoldhatók, de persze itt is szükség lehet egy-egy furfangos ötletre a feladatok megoldásához.

Indulási feltételek
 • Minden csapatban kell lennie egy „fiatal diáknak” (max. 11.-es).
 • A csapatban lennie kell legalább egy lánynak.
 • F kategóriában nem indulhat olyan diák, akire bármely korábbi tanévben az alábbiak valamelyike teljesült:
  • Tagja volt IPhO, EuPhO, vagy EUSO/EOES (fizika válogató alapján) csapatnak.
  • Díjat vagy dicséretet szerzett az Eötvös-versenyen.
  • Fizika OKTV döntőjébe jutott I. vagy II. kategóriában.
  • KöMaL P pontversenyében megszerezte az elérhető pontszám megközelítőleg 85 %-át (például a 2021/22-es tanévi pontversenyben ez legalább 160 pontot jelentett).

F+ kategória

Ezt a kategóriát a rutinosabb versenyzőknek szánjuk. Nehezebb, összetettebb gondolatokat igénylő feladatokra lehet számítani, melyek a korosztálynak megfelelő fizika tananyag ismeretében és az esetlegesen mellékelt ismeretanyag segítségével megoldhatók.

Indulási feltételek
 • A csapatok összetételére az egyetlen megkötés, hogy legyen egy „fiatal diák” (max. 11.-es) a csapatban.
Helyi forduló

Ebben a fordulóban mindkét kategóriában 3 óra áll a csapatok rendelkezésére az 5 feladat megoldására, melyek különböző pontértékűek lehetnek. Az F kategória helyi fordulóján kitűzött példák főként a mechanika témaköréből kerülnek ki, valamint elektrosztatika és egyszerű áramkörök, illetve hőtan feladatok is előfordulhatnak.
A maximálisan elérhető pontszám 100 pont.

Döntőbe jutás feltételei

F kategória

A miskolci döntőbe kétféleképpen lehet bekerülni. A régiók győztesei bejutnak a döntőbe, ha teljesülnek a következő feltételek: a régióban a saját kategóriájukban legalább 3 iskola, legalább 5 csapata részt vesz a versenyen, és a győztes csapat eléri a bejutási ponthatár legalább 75%-át. A határon túli csapatok is egy külön régiónak számítanak. Azok a csapatok, melyek tagjai több különböző régió iskoláiból érkeznek, szintén külön régiónak számítanak. A régiók győztesein kívül bejutnak még az összesítésben legjobban szereplő csapatok is.

F+ kategória

A döntőbe az összesítésben legjobban szereplő csapatokat hívjuk meg.

Döntőbe kerülő csapatok száma

Az F kategóriában várhatóan 8-10, míg az F+ kategóriában 4-6 csapatot hívunk be a döntőbe, de természetesen ez a jelentkezők számának függvényében változhat.

Döntő

1. versenynap

Az első versenynapon mindkét kategóriában 3 óra áll a csapatok rendelkezésre 5 elméleti feladat megoldására, melyek eltérő pontértékűek is lehetnek.
Az első versenynapon maximálisan 65 pont szerezhető.

2. versenynap

Ezen a napon mindkét kategóriában egy mérést kell elvégezni. A mérés során jellemzően a versenyzők feladata a mérési elrendezés megalkotása, illetve a mért adatokból a mérni kívánt mennyiséget megadó képlet kiszámítása. Amennyiben a mérés a középiskolai tudáson túlmutató ismeretekre épül, akkor azokat (a szükséges képletekkel együtt) a mérés leírásában közöljük.
A második versenynapon 35 pont szerezhető.

A döntő végeredménye a két versenynapon szerzett pontok összegéből adódik, a megszerezhető maximális pontszám kereken 100 pont.

A verseny minden fordulóján áttekinthető, részletes indoklással ellátott feladatokat várunk el!
A használható segédeszközök minden fordulóban, mindkét kategória számára: írószerek, vonalzó, nem programozható számológép és függvénytáblázat.

A szabályváltoztatás jogát fenntartjuk.
Az esetlegesen felmerülő kérdéseket a fizika [K] durerinfo [P] hu címre várjuk.