Kémia

Idén is meghirdetjük a Dürer Kémiaversenyt, melyre szeretettel várjuk a lelkes jelentkezőket. A Dürer Verseny szokásaihoz híven csapatversenyt rendezünk 9-12. osztályosoknak, két kategóriában lehet versenyezni (K és K+). Háromfős csapatok jelentkezését várjuk. Minden csapatban kell legyen legalább egy lány.

A K+ kategóriában bárki indulhat, a csapatban kell lennie legalább egy főnek, aki még nem fejezte be a 11. évfolyamot.

A K kategóriában induló csapatban kell legalább egy olyan főnek lenni, aki még nem fejezte be a 10. évfolyamot. A K kategóriában nem indulhat, aki bármely korábbi tanévben*:

 • a magyar csapat tagja volt az IChO-n vagy a Mengyelejev Olimpián;
 • 1-10. helyezést ért el a kémia OKTV-n I. vagy II. kategóriában;
 • 1-3. helyezést ért el az Irinyi János Kémiaversenyen az I.A, I.B, II.A vagy II.B kategóriában.

vagy az előző tanévben tagja volt Dürer Kémiaversenyt nyerő csapatnak.

Első forduló

Mindkét kategóriában 5 feladatot tűzünk ki a helyi fordulón. Részletes, indoklással ellátott megoldásokat várunk el. Minden helyes és megfelelően indokolt feladatmegoldás 20 pontot ér. Összesen 100 pont szerezhető.

A feladatsorok úgy vannak összeállítva, hogy a korosztálynak megfelelő kémia tananyag ismeretében és az esetlegesen mellékelt ismeretanyag segítségével megoldhatóak legyenek. Javasolt irodalom a felkészüléshez nincs. Elérhető egy mintafeladatsor is.

Döntőbe jutási feltételek

K kategória: A miskolci döntőbe kétféleképpen lehet bejutni. A régiók győztesei bejutnak a döntőbe, ha teljesülnek a következő feltételek: a régióban a saját kategóriájukban legalább 3 iskola, legalább 5 csapata részt vesz a versenyen, és a győztes csapat eléri a bejutási ponthatár legalább 75%-át. Budapest és Pest megye egy régiónak (Közép-Magyarország) számít. A határon túli csapatok is egy külön régiónak számítanak. Azok a csapatok, amelyek tagjai több különböző régió iskoláiból érkeznek szintén külön régiónak számítanak. A győzteseken kívül bejutnak még az összesítésben legjobban szereplő csapatok is.

K+ kategória: A döntőbe az összesítésben legjobban szereplő csapatok kerülnek.

Döntő

Döntő (1. versenynap)

K kategória. 3 óra áll rendelkezésre 6 feladat megoldására.
Az első 5 klasszikus kémia-feladat, melynek írásban kell elkészíteni a megoldását, részletesen indokolva a megoldás lépéseit. Minden feladat 8 pontot ér.

Az utolsó, hatodik feladat kombinált gyakorlati és szóbeli. Ebben a szervezők előtt kell egy 3-5 perces kiselőadást tartani a helyben kapott rövid cikkről, segítő kérdések alapján, valamint elvégezni és megmagyarázni egy apró kísérletet. Így szerezhető meg a feladatért járó 12 pont. A 3 óra során az utolsó 2 órában fordított bejutási sorrend alapján adhatják elő a csapatok kiselőadásaikat és végezhetik el a kísérleteket. A kiselőadást legalább 2 embernek kell prezentálnia a csapatból, a harmadik eközben akár tanulmányozhatja addig a gyakorlati feladatot is. A hatodik feladatra 10 perce van a csapatoknak. A pénteki forduló során 52 pont szerezhető.

K+ kategória. Gyakorlati forduló, a helyszínen található laboratóriumban kerül megrendezésre. 3,5 óra áll rendelkezésre 3 kombinált elméleti-gyakorlati feladat megoldására. A feladatok kapcsán előfordulhat egy-egy mérés (pl.: titrálás) vagy kísérlet (pl.: kémcsőkísérlet) elvégzése, valamint olyan feladatrész is, melyre szóban kell felelni. A gyakorlati forduló során 52 pont szerezhető.

A gyakorlati forduló alatt köpeny viselése kötelező!

Döntő (2. versenynap)

Ebben mindkét kategória számára tesztfeladatok megoldására nyílik lehetőség. A válasz minden kérdésre egy szó vagy egy szám, melyet normálalakban (x,xx * 10x) kell megadni, vagyis az előre kiosztott válaszlapokon leadni a zsűrinek.

Figyelem! A K kategórián belül a korábbiakhoz képest változás történt.

K és K+ kategória: Ebben a fordulóban a feladatokat 4 kérdéscsoportba soroltuk: szerves, szervetlen, analitikai
és általános kémia.
Szerves kémia: a gimnáziumi tananyagban található szerves kémiai ismeretekre épülő feladatok.
Szervetlen kémia: az általános iskolai és gimnáziumi tananyagban található szervetlen kémiai ismeretekre épülő feladatok, melyek megoldása során a szervetlen anyagismeret alkalmazása a legfontosabb, az egyes számítási műveletek fontossága kisebb.
Analitika kémia: Olyan feladatok a kvantitatív analitika témaköréből, melyeket már a gimnáziumi tananyag is érint, megoldásuk során a számolási műveletek fontossága nagyobb (példa: pH számolási feladatok).
Általános kémia: azon feladatok, melyek nem tartoznak szorosan a már említett 3 témakörhöz (atomszerkezet, elektrokémia, fizikai-kémia…)

Minden csoportban 4 kérdés található, nehezedő sorrendben. A verseny elején a csapatoknak lehetőségük van megválasztani, hogy melyik kategória első feladatával szeretnék kezdeni. Ha egy csapat helyesen megoldja az első feladatot, akkor választhat, hogy az adott kategória második, vagy egy másik kategória első feladatával kívánja folytatni.

Így mindig csak egy feladaton gondolkodhatnak a csapatok, de a megoldás (vagy harmadik sikertelen próbálkozás) után szabadon dönthetnek a továbbhaladás irányáról.

Minden feladatra háromszor lehet „tippelni”, azaz megoldást bevinni a Szervezőknek – aki egyből megmondja, hogy jó-e válasz: ha igen, egyből a következő feladatot is odaadja a csapatnak. Ha az első tipp helyes: 3; ha a második: 2, ha a harmadik: 1 pontot kap a versenyző csapat. Három rossz tipp esetén pedig 0 pontot ugyan, de ekkor is továbbléphet a következő feladatra.

Megengedett taktikai húzás „passzolni”, azaz egy nem szimpatikus feladatra egyből 3 véletlenszerű tippet beadni, hogy a következő feladatra ugorhasson a csapat – bár a következő feladat valószínűleg még nehezebb lesz.
Szerezhetőek bónuszpontok is:

 • 1 bónuszpont jár annak a csapatnak aki először megoldja mind a 4 kategória első
  feladatát.
 • 2 bónuszpont jár annak a csapatnak aki először megoldja mind a 4 kategória
  második feladatát.
 • 3 bónuszpont jár annak a csapatnak aki először megoldja mind a 4 kategória
  harmadik feladatát.
 • 3-3 bónuszpont jár annak a csapatnak aki először megoldja az adott kategória
  összes feladatát.

Bónuszpontok nélkül összesen 48 pont szerezhető a 2. versenynapon a K és a K+ kategóriában is.

A döntő mindkét versenynapján mindkét kategóriában az alábbi segédeszközök használhatók: tollak, ceruzák, radír, számológép, függvénytáblázat, periódusos rendszer.

A döntő végeredménye a két versenynapon szerzett pontok összegéből adódik, tehát a megszerezhető maximális pontszám kereken 100 pont.

A Kémiaverseny főszervezőjének elérhetősége: Beke Sámuel, durerkemia [K] gmail [P] com

A szabályváltoztatás jogát fenntartjuk.