Kémia

Idén hatodszor hirdetjük meg a Dürer Kémiaversenyt, melyre szeretettel várjuk a lelkes jelentkezőket. A Dürer Verseny szokásaihoz híven csapatversenyt rendezünk 9-12. osztályosoknak, két kategóriában lehet versenyezni (K és K+).

A K+ kategóriában bárki indulhat, a csapatban kell lennie legalább egy főnek, aki még nem fejezte be a 11. évfolyamot.

A K kategóriában induló csapatban kell legalább egy olyan főnek lenni, aki még nem fejezte be a 10. évfolyamot. A K kategóriában nem indulhat, aki a 2015/16-os tanévben vagy előtte:

  • Tagja volt a magyar csapatnak az IChO-n vagy a Mengyelejev Olimpián;
  • 1-10. helyezést ért el a kémia OKTV-n I. vagy II. kategóriában;
  • 1-3. helyezést ért el az Irinyi János Kémiaversenyen az I.A, I.B, II.A vagy II.B kategóriában.
  • Tagja volt Dürer Kémiaversenyt nyerő csapatnak.

Az első forduló a már megszokott lebonyolításában kerül megrendezésre, azaz a kijelölt városokban lesz lehetőség ennek megírására.

Helyi forduló

A helyszínekről a verseny honlapján (www.durerinfo.hu) lehet tájékozódni, az elektronikus nevezés során pedig a csapat kijelöli, hogy melyik helyszínen kívánja megírni a feladatsort.

A Szervezőbizottság ebben a fordulóban 5 feladatot tűz ki mindkét kategóriában. A versenyzők célja ezek közül minél többet megoldani. A részletes indoklással ellátott megoldásokat a csapatoknak a helyszín vezetőjének kell leadnia, aki postán juttatja el a Szervezőbizottsághoz. A helyi forduló részletes menetéről, szabályairól szintén a honlapon lehet tájékozódni.

Minden helyes és megfelelően indokolt feladatmegoldás 20 pontot ér. Összesen 100 pont szerezhető. K kategóriában a legtöbb pontot elérő 6-10, míg K+ kategóriában a legjobb 3-6 csapatot hívjuk meg a verseny miskolci Döntőjére. A Szervezőbizottság fenntartja a bejutási keretszámokon való változtatás jogát.

A feladatsorok úgy vannak összeállítva, hogy a korosztálynak megfelelő kémia tananyag ismeretében és az esetlegesen mellékelt ismeretanyag segítségével megoldhatóak legyenek. Javasolt irodalom a felkészüléshez nincs. Elérhető egy mintafeladatsor is.

A helyi forduló során az alábbi segédeszközök használhatók: toll, ceruza, radír, számológép, függvénytáblázat, periódusos rendszer.

A döntő eredményébe a helyi fordulóban szerzett pontok már nem számítanak bele.

Döntő 1. versenynap

K kategória. 3 óra áll rendelkezésre 6 feladat megoldására.
Az első 5 klasszikus kémia-feladat, melynek írásban kell elkészíteni a megoldását, részletesen indokolva a megoldás lépéseit. Minden feladat 8 pontot ér.

Az utolsó, hatodik feladat kombinált gyakorlati és szóbeli. Ebben a szervezők előtt kell egy 3-5 perces kiselőadást tartani a helyben kapott rövid cikkről, segítő kérdések alapján, valamint elvégezni és megmagyarázni egy apró kísérletet. Így szerezhető meg a feladatért járó 8 pont. A 3 óra során az utolsó 2 órában fordított bejutási sorrend alapján adhatják elő a csapatok kiselőadásaikat és végezhetik el a kísérleteket. A kiselőadást legalább 2 embernek kell prezentálnia a csapatból, a harmadik eközben akár tanulmányozhatja addig a gyakorlati feladatot is. A hatodik feladatra 10 perce van a csapatoknak.

K+ kategória. Gyakorlati forduló, a helyszínen található laboratóriumban kerül megrendezésre. 3,5 óra áll rendelkezésre 3 kombinált elméleti-gyakorlati feladat megoldására. A feladatok kapcsán előfordulhat egy-egy mérés (pl.: titrálás) vagy kísérlet (pl.: kémcsőkísérlet) elvégzése, valamint olyan feladatrész is, melyre szóban kell felelni.

A gyakorlati forduló alatt köpeny viselése kötelező!

Döntő 2. versenynap

Ebben mindkét kategória számára tesztfeladatok megoldására nyílik lehetőség. A válasz minden kérdésre egy szó vagy egy szám, melyet normálalakban (x,xx * 10x) kell megadni, vagyis az előre kiosztott válaszlapokon leadni a zsűrinek.

A verseny elején csak az első feladatot kapják meg a csapatok. Ha valaki egy feladatot helyesen megold, akkor kapja meg a következő feladatot. Minden megoldásra háromszor lehet „tippelni”, azaz megoldást bevinni a Szervezőknek – aki egyből megmondja, hogy jó-e válasz: ha igen, egyből a következő sorszámú feladatot is odaadja a csapatnak. Ha az első tipp helyes: 4; ha a második: 2, ha a harmadik: 1 pontot kap a versenyző csapat. Három rossz tipp esetén pedig 0 pontot ugyan, de ekkor is továbbléphet a következő feladatra.

Megengedett taktikai húzás „passzolni”, azaz egy nem szimpatikus feladatra egyből 3 véletlenszerű tippet beadni, hogy a következő feladatra ugorhasson a csapat – bár a következő feladat valószínűleg még nehezebb lesz.

Összesen 52 pont szerezhető a 2. versenynapon mindkét kategóriában.

A döntő mindkét versenynapján az alábbi segédeszközök használhatók: tollak, ceruzák, radír, számológép, függvénytáblázat, periódusos rendszer.

A döntő végeredménye a két versenynapon szerzett pontok összegéből adódik, tehát a megszerezhető maximális pontszám kereken 100 pont.

A Kémiaverseny főszervezőjének elérhetősége: Bacsó András, 3950 Sárospatak Kassai út 28. (20) 239-0526, kemia [K] durerinfo [P] hu

A szabályváltoztatás jogát fenntartjuk.