Középiskola

Írásbeli forduló kifejtős feladatokkal. A honlapon elérhetőek a régebbi versenyek feladatsorai.

Időpont: 2018. november 9. 14:00 – 17:00

A helyszínek listája:

 • Budapest
 • Debrecen (Tóth Árpád Gimnázium, 4024 Debrecen, Szombathi István u. 12.)
 • Hatvan (Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium, 3000 Hatvan, Balassi Bálint u 17)
 • Kaposvár (Nagyboldogasszony Iskolaközpont, 7400 Kaposvár, Zárda u. 2.)
 • Kecskemét (Kecskeméti Katona József Gimnázium, 6000 Kecskemét, Dózsa György út 3.)
 • Kisvárda (Szent László Katolikus Gimnázium, 4600 Kisvárda, Flórián tér 3.)
 • Miskolc (Földes Ferenc Gimnázium, 3525 Miskolc, Kelemen Didák u. 5.)
 • Nagyvárad (Ady Endre Elméleti Gimnázium, Nagyvárad (Oradea), Moscovei u. 1. sz., Románia)
 • Nyíregyháza (Szent Imre Katolikus Gimnázium, 4400 Nyíregyháza, Ungvár stny. 19.)
 • Pécs (Pécsi Tudományegyetem, 7624 Pécs, Ifjúság út 6. (Matematika Tanszék, Eisner Tímea))
 • Szeged (SZTE Eötvös Loránd Kollégium, 6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 103.)
 • Szentendre (Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium, 2000. Szentendre, Kálvária út 16.)
 • Szombathely (Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium, 9700 Szombathely, Dózsa György u. 4. )
 • Vác (Váci Madách Imre Gimnázium, 2600 Vác, Brusznyai Árpád u. 4.)

További rendező iskolák jelentkezését is szívesen fogadjuk.

Fontos tudni, hogy egy helyszínen csak akkor lesz verseny, ha legalább 3 iskolából, legalább 8 csapat érkezik. Így előfordulhat, hogy bár a helyszínt kihirdetjük, végül mégsem lesz ott helyi forduló. (Fenntartjuk a jogot, hogy ezt a szabályunkat indokolt esetben ne vegyük figyelembe.)

Egyes tárgyak szabályai:

Helyi forduló további szabályai

Ha a csapat egy tagja igazoltan nem tud részt venni a versenyen (pl.: betegség miatt), akkor van lehetőség cserélni, feltéve, hogy a csapat továbbra is megfelel az indulási feltételeknek. Ha egy csapat nem talál magának póttagot, akkor ketten is részt vehetnek a versenyen. Az igazolt hiányzónak (döntőbe jutás esetén) a döntőn részt kell vennie. (frissítve: 2018. november 8.)

A legfeljebb 10 perc késéssel érkező csapatok elkezdhetik a versenyt, de plusz időt a verseny végén nem kaphatnak. A 10 percnél többet késő csapatok nem írhatják meg a versenyt.

A gondolkozási idő 180 perc. 1 órával, fél órával, 10 perccel, 5 perccel illetve 1 perccel a verseny vége előtt a felügyelő tanárok pontos időjelzést adnak a csapatoknak.

Használható segédeszközök: íróeszköz, piszkozatpapír, körző, vonalzó, függvénytáblázat. Ezen kívül kémia és fizika kategóriában számológép használata is megengedett. A mobiltelefonokat kikapcsolt állapotban és képernyővel lefordítva az asztalra kell tenni. Ha egy versenyző kezében működő mobiltelefont látunk, az a csapata azonnali kizárását eredményezi.

A csapatok számára nem biztosítunk piszkozatpapírt, ennek meglétéről a csapatoknak kell gondoskodniuk. A beadott megoldásokat a rendező iskola által adott papírra kell írni. Arra kérjük a csapatokat, hogy csak letisztázott megoldásokat adjanak be, a piszkozatokat nem fogjuk értékelni. Minden feladatot külön lapra kell írni, minden lapra rá kell írni a csapatnevet és a kategóriát. A verseny végén a dolgozatok hosszában összehajtva adják be. Írják rá a leadás időpontját és a beadott lapok számát.

A felügyelő tanárok a verseny közben semmilyen – a feladatsorokkal kapcsolatos – kérdésre nem válaszolhatnak. Mosdóba a verseny ideje alatt a teremből egyszerre csak egy ember mehet ki. Ha egy csapat a 180 perc letelte előtt befejezi a versenyt, akkor a dolgozatát leadva kimehet a teremből.

A megoldások javítókhoz való eljuttatása a rendező iskola feladata. Az elveszett vagy meg nem érkezett dolgozatokat nem tudjuk figyelembe venni.

Döntő

Időpont: 2019. február 1–3. (péntek–vasárnap)

Helyszín: Miskolc, Földes Ferenc Gimnázium

1. versenynap (péntek, 10:30-13:30): Írásbeli forduló kifejtős feladatokkal. K kategóriában az egyik feladat kombinált szóbeli-gyakorlati, K+ kategóriában pedig gyakorlati fordulót rendezünk.

2. versenynap (szombat, 9:00-10:30): Váltóverseny típusú forduló, olyan feladatokkal, ahol az értékelés a végeredmény alapján történik. F kategóriában gyakorlati fordulót rendezünk.

Az országos döntőn való részvétel díjmentes. A részvételhez szükséges költségek (útiköltség, szállás és étkezés költsége) egy részének visszatérítésére lehet pályázni. A szállás és étkezés költsége az eddigi években 10 000 Ft/fő körül volt a verseny hétvégéjére.

Az országos fordulóban az első három helyen végzett csapat tárgyjutalomban részesül.