Miről szól a Diákorep?

Közzétéve: Frissítve:

Minden osztályban vannak olyanok, akiknek néha egy-egy feladat nehezebben megy, segítségre van szükségük, viszont elég egy rövid segítség, kis magyarázat és már tudnak is tovább haladni. És vannak azok a diákok, akik pedig szívesen segítenek osztálytársaiknak egy-egy tantárgy megértésében. Ha valamelyik szerepben magadra ismertél, Neked való a Diákorep kezdeményezés. A következő interjúban a kezdeményezés vezetőivel beszélgettem Zsófival, Lucával és Katival.

Hogyan jött létre a Diákorep kezdeményezés?

2019-ben indultunk az 5letből jövő vállalkozási versenyen, egy, a Diákorephez hasonló elképzeléssel. Ezt meg is nyertük és lehetőséget kaptunk arra, hogy megvalósítsuk az ötletünket. Az eredeti csapatból egyedül én maradtam benne a szervezésben, és kértem meg Lucát és Petrát, hogy segítsenek a megvalósításban. Később pedig Kati és Ármin is csatlakozott hozzánk.

Mik voltak az eredeti célok, elképzelések? Miben különbözik a mostani megvalósítás, az eredetileg elképzelttől?

Annyi csak a kettő között a különbség, hogy eredetileg egy honlapon keresztül szerettük volna megvalósítani az egész folyamatot, illetve fizetősre terveztük először. A honlapot szeretnénk majd mindenképpen megvalósítani, csak szükségünk lenne egy lelkes grafikusra, aki szívesen segít nekünk.

Ezek szerint most ez egy ingyenes szolgáltatás, tervezitek később fizetőssé tenni vagy maradna ingyenes?

Szeretnénk meghagyni az ingyenes lehetőséget, hogy mindenkinek legyen a segítségre esélye. Viszont szeretnénk a diáktanárok munkáját is honorálni, amit csak a fizetős lehetőséggel tudunk megoldani. Ehhez viszont komolyabb jogi és szervezeti háttér szükséges, de mindenképpen szeretnénk majd megoldást találni rá.

Milyen típusú segítséget nyújtotok és kiknek?

Az alapvető cél, hogy gyors segítséget tudjunk adni egymásnak. Olyan diákoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik már elhatározták, hogy fejlődni szeretnének. Nem szeretnénk helyettesíteni a tanárokat, magántanárokat, viszont előfordul az, hogy valakinek csak egy-egy feladatban, témakörben van szüksége segítségre, amihez nem tud magántanárt fogadni, viszont egyedül sem tudja megoldani. Ebben szeretnénk mi segíteni. 5. osztálytól 12. osztályig vállalunk segítségadást, de érettségifelkészítést vagy ehhez hasonló nagyobb, és több szaktudást igénylő feladatot nem. Az aktuális statisztikák szerint több mint 40 diáknak tartottunk már több mint 170 órát.

A diákorep plakátja

Kik lehetnek diáktanárok?

Igazából bárki, aki kedvet érez hozzá. Jelenleg van 8. osztályos diáktanárunk is, de természetesen mindenki a saját osztályáig taníthat. Aki szeretne jelentkezni, ki kell töltenie egy kérdőívet, amit a Facebook- vagy Instagram-oldalunkon megtalál, illetve ha felveszi velünk a kapcsolatot, elküldjük szívesen. Ezek után egy minta órát kell tartania, ahol mi, a koordinátorok vagyunk a diákok, és egy tanár is részt vesz rajta. Ez az óra egy 20 perces lehetőleg interaktív, a „gyereket” is bevonó órának kell lennie. Ha nem sikerülne elsőre a próbaóra, akkor meg lehet próbálni többször is. Középiskolások mellett örülünk az egyetemistáknak is, hiszen a 12. évfolyamnak ők jobban tudnak segíteni, és a tanárszakos jelentkezőnek a próbaóra nem szükséges.

A későbbiekben is 20 perces órákat tartanak a diáktanárok vagy milyen időkerettel dolgoztok?

Jelenleg ez még a diáktanárra és a diákra van bízva. Szeretnénk, hogy ha a későbbiekben ez is a honlapon keresztül zajlana így majd egy kicsivel több megkötést tudunk adni, és jobban tudjuk ellenőrizni a megtartott órákat és a folyamatokat.

Jelenleg hány tanárotok van, milyen tantárgyakból?

Tavaly áprilisban indultunk, és jelenleg 22 tanárunk van. Igazából minden tantárgyból lehet jelentkezni, a természettudományi tantárgyakból általában több segítségre van szükség, mint a humán tárgyakból. Viszont a diáktanár-felvételi időszak után (aminek most lesz a vége lassan) szeretnénk tartani egy nagyobb reklámkampányt, hogy több diákhoz is elérjünk. Várunk sok szeretettel mindenkit, aki kedvet érez magában a tanításra, illetve azokat is, akiknek segítségre lenne szüksége.

Köszönöm az interjút, sok sikert kívánok nektek!

Az interjút Dankowsky Zorka készítette.

Vélemény, hozzászólás?