Matematika (középiskola)

A C és D kategóriákat elsősorban népszerűsítő céllal szervezzük. Reméljük, hogy sok olyan diákot is sikerül megszólítanunk, aki korábban még nem nagyon járt versenyeken. Olyan feladatokat tűzünk ki, amelyek a normál gimnáziumi kerettantervben foglaltak ismeretével megoldhatóak ‒ persze szép, nehéz ötleteket itt is igényelhet egy-egy feladat.

Az E és a E+ kategóriákban elsősorban a rutinos versenyzők, országos döntők rendszeres résztvevői számára hirdetjük meg. Ezekben a kategóriákban nehezebb, alkalmanként mélyebb háttérismeretet is igénylő feladatokra lehet számítani; támpontnak itt a speciális matematika tagozatos kerettanterveket tekintjük. Bővebb leírás a kategóriák szabályairól.

Indulási feltételek

Három fős csapatok jelentkezését várjuk.

 • Minden csapatban kell lennie legalább egy lánynak.
 • Minden csapatban kell lennie olyan diáknak, aki nem a kategóriában megengedett legmagasabb osztályba jár. Azaz a C kategóriában kell legalább egy 9.-es diák a csapatba; a D, E és E+ kategóriában pedig kell legalább egy legfeljebb 11.-es diák a csapatba.

C, D, E kategóriákból kizárt tanulók

 • Az elmúlt tanév Matematika Diákolimpiai válogatóversenyén kvalifikációs pontot szerzett, vagy a legfeljebb 11.-esek között a legjobb 30-ban végzett az első két forduló alapján, vagyis legalább 12 pontot szerzett (eredmények).

C, D kategóriákból kizárt tanulók

 • “Tapasztalt versenyfelkészítő gimnázium” tanulója (lejjebb ezt megmagyarázzuk).
 • A matematika OKTV-n döntős volt II. vagy III. kategóriában.
 • 2018-ban résztvevője volt A Gondolkodás Öröme Alapítvány táborainak (MaMuT, MaMuT2, hétvégi táborok) valamelyikének.

C kategóriából kizárt tanulók

 • 11. vagy magasabb évfolyamos
 • Az elmúlt tanévben országos döntőbe jutott az Arany Dániel Matematikaversenyen, a Kalmár László Matematikaversenyen, a Varga Tamás Matematikaversenyen, a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen vagy a Dürer Versenyen (gimnáziumi, matematika kategóriában).

Tapasztalt versenyfelkészítő gimnáziumok

Tapasztalt versenyfelkészítő gimnáziumnak tekintünk egy gimnáziumot, ha az alábbi két feltételből legalább az egyik teljesül:

 • Az elmúlt 5 évben legalább 5 (különböző) diákjuk szerepelt a Matematika OKTV döntőn II. vagy III. kategóriában.
 • Rendelkezik speciális matematika tagozattal.

Idén ilyen iskolának tekintjük:

 • Batthyány Lajos Gimnázium (Nagykanizsa)
 • Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
 • Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium
 • Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
 • Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
 • Budapest XIII. Kerületi Berzsenyi Dániel Gimnázium
 • Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
 • ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
 • Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
 • Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium
 • Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc)
 • Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium
 • Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
 • Németh László Gimnázium (Budapest)
 • Óbudai Árpád Gimnázium
 • Piarista Gimnázium (Budapest)
 • Pécsi Janus Pannonius Gimnázium
 • Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
 • SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (Szeged)
 • Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium
 • Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok)

Segítség a kategóriaválasztáshoz

Kategória-választás

Helyi forduló

Ebben a fordulóban 5 feladatot kapnak a csapatok, melyek megoldására 3 óra áll a rendelkezésükre. A részletes indoklással ellátott megoldásokat a csapatoknak a helyszín vezetőjének kell leadnia, aki postán juttatja el a Szervezőbizottsághoz.

Minden helyes és megfelelően indokolt feladatmegoldás 12 pontot ér (összesen 60 pont szerezhető). Kérjük, hogy a versenyzők minden feladatot külön lapra írjanak (tollal), és mindegyik lap tetején szerepeljen a csapat neve és kategóriája.

A helyi forduló során kizárólag az alábbi segédeszközök használhatók: toll, ceruza, radír, körző, vonalzó, függvénytáblázat.
A döntő eredményébe a helyi fordulóban szerzett pontok már nem számítanak bele.

Döntőbe jutási feltételek

C, D, E kategória: A miskolci döntőbe kétféleképpen lehet bejutni. A régiók győztesei bejutnak a döntőbe, ha teljesülnek a következő feltételek: a régióban a saját kategóriájukban legalább 3 iskola, legalább 5 csapata részt vesz a versenyen, és a győztes csapat eléri a bejutási ponthatár legalább 75%-át. A határon túli csapatok is egy külön régiónak számítanak. Azok a csapatok, amelyek tagjai több különböző régió iskoláiból érkeznek szintén külön régiónak számítanak. A győzteseken kívül bejutnak még az összesítésben legjobban szereplő csapatok is.

E+ kategória: A legtöbb pontot elérő csapatokat hívjuk a döntőre.

Támogatjuk a különböző iskolák diákjaiból álló csapatokat, ezért egy iskolának legfeljebb egy csapata juthat be az E, illetve az E+ kategória döntőjébe. Az adott iskola csapatának számít egy csapat, ha minden tagja abból az iskolából jött. Vagyis ha egy csapatban legalább két iskola diákjai is benne vannak, arra a csapatra nem vonatkozik ilyen megszorítás.

A legtöbb pontot elérő csapatokat hívjuk meg a döntőre: a C, D, E kategóriákból egyenként 8-12; míg az E+ kategóriából 4-6 csapatot tervezünk meghívni.

Döntő

Döntő (1. versenynap)

Az első napon 6 feladat megoldására van lehetőség, ehhez 3 óra áll rendelkezésre. Az első öt hagyományos matematika feladat, melynek írásban kell elkészíteni a megoldását, részletesen indokolva a megoldás lépéseit. A feladatok mindegyike 12 pontot ér. Lényegesen különböző második megoldással vagy általánosítással feladatonként még legfeljebb +4 pont szerezhető. Kérjük, hogy a versenyzők minden feladatot külön lapra írjanak (tollal), és mindegyik lap tetején szerepeljen a csapat neve és kategóriája.

Az utolsó, hatodik feladat egy matematikai játék. Ebben a szervezőket kell legyőzni, így szerezhető meg a feladatért járó 12 pont. A verseny időtartama során bármikor jelentkezhet egy csapat, ha úgy érzi, nyerő stratégiát talált, mellyel meg tudja verni az egyetemista szervezőket. Ekkor valamelyikünk odamegy, és játszik a csapat ellen, egymás után 2 meccset. Ha mindkét meccset a versenyzők nyerik, úgy övék a 12 pont. Ha ez nem sikerül, a versenyző csapat tovább gondolkozhat, és később újra kihívhatja a szervezőket az előbbi feltételekkel, de sikere esetén már csak 6 pontot kap; az esetleges harmadik próbálkozás sikere esetén pedig 3 pont szerezhető (negyedik kísérletre már nincs lehetőség).

Összesen, (a második megoldásokért járó extra pontok nélkül) 72 pont szerezhető.

Döntő (2. versenynap)

A második napon 16 feladat megoldására nyílik lehetőség; erre 90 perc áll rendelkezésre. A válasz minden kérdésre egy legfeljebb 4-jegyű nemnegatív egész szám, amelyet a feladatlap megfelelő válaszmezőjébe beírva lehet leadni a zsűrinek. A verseny elején a csapatok csak az első feladatot kapják meg. Ha a csapat egy feladatot helyesen megold, akkor kapja meg a következő feladatot.

A feladatok pontértéke változó (3-6 pont), a feladatlapon lesz feltüntetve. Egy feladatra adott hibás válaszkísérletet követően még lehet újra próbálkozni, de minden rossz tipp esetén a feladatra szerezhető pontszám 1 ponttal csökken. A harmadik rossz válasz után azonban már nem lehet újra tippelni – ilyenkor a csapat erre a feladatra 0 pontot kap, de megkapja a következő feladatot. A forduló során élőben követhető lesz egy kivetítőn a csapatok haladása (hogy melyik feladatra hány pontot szereztek). Kivéve az utolsó 10 percben, amikor lekapcsoljuk a kivetítőket, hogy a végeredmény titkos maradjon az eredményhirdetésig. A második versenynapon az összes feladat megoldásával 72 pont szerezhető.

Sajnos, a legalaposabb ellenőrzés ellenére is előfordulhat, hogy a megoldókulcs hibás. Ha előfordul olyan feladat, amelynek megoldása hibás, arról a zsűri verseny közben semmilyen információt sem ad. Akkor sem fogadjuk el a helyes megoldást, hogyha menet közben mi magunk is meggyőződtünk a hibáról, tehát (verseny közben) az esetleges reklamációkra sem reagálunk. A verseny után a hibás feladatra kapott pontokat minden csapatnál töröljük.

A döntő során kizárólag az alábbi segédeszközök használhatók: toll, ceruza, radír, körző, vonalzó, függvénytáblázat.
A verseny végeredményét a két versenynapon szerzett pontok összege határozza meg. Összesen a döntő során 144 pont szerezhető. A döntő eredményébe a helyi fordulóban szerzett pontok már nem számítanak bele.

A szabályváltoztatás jogát fenntartjuk. Esetleges kérdéseket a matek [K] durerinfo [P] hu címen fogadunk.