Matematika (középiskola)

A C és D kategóriákat elsősorban népszerűsítő céllal szervezzük. Reméljük, hogy sok olyan diákot is sikerül megszólítanunk, aki korábban még nem nagyon járt versenyeken. Olyan feladatokat tűzünk ki, amelyek a normál gimnáziumi kerettantervben foglaltak ismeretével megoldhatóak ‒ persze szép, nehéz ötleteket itt is igényelhet egy-egy feladat.

Az E és E+ kategóriákat a rutinosabb versenyzők részére hirdettük meg. Az E kategóriában nehezebb, de mélyebb előismeretet nem igénylő feladatokat tűzünk ki. Az E+ kategóriában nehezebb, alkalmanként mélyebb háttérismeretet is igénylő feladatokra lehet számítani; támpontnak itt a speciális matematika tagozatos kerettantervet tekintjük.

Indulási feltételek

Háromfős csapatok jelentkezését várjuk. Minden csapatban kell lennie legalább egy lánynak. Minden csapatban kell lennie egy ,,fiatal” diáknak, azaz a C kategóriában kell maximum 9. osztályos diák a csapatba; a D, E és E+ kategóriában pedig kell legfeljebb 11. osztályos diák a csapatba.

Nem indulhat a C, D és E kategóriákban olyan diák, akire az alábbiak valamelyike igaz:

 • A Matematikai Diákolimpia válogatóversenyén kvalifikációs pontot szerzett valaha, vagy IMO, EGMO, MEMO csapattag volt.
 • A matematika OKTV-n döntős volt III. kategóriában, vagy 1-10. helyezett volt a II. kategóriában.
 • Az előző tanévben az Arany Dániel versenyen kezdő III., haladó II. vagy haladó III. kategóriában díjat vagy dicséretet kapott.
 • Dürer döntőn az E kategóriában 1-3. helyezett csapat tagja volt valaha.

Nem indulhat a C és D kategóriákban olyan diák, akire az alábbiak valamelyike igaz:

 • “Tapasztalt versenyfelkészítő gimnázium” legalább 10.-es tanulója (lejjebb ezt megmagyarázzuk).
 • Az elmúlt tanévben résztvevője volt A Gondolkodás Öröme Alapítvány táborai (MaMuT, MaMuT2, hétvégi táborok) valamelyikének vagy a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium speciális matematika szakán tanul.
 • A matematika OKTV-n döntős volt II. kategóriában. (Az előző tanévben a döntő nem került megrendezésre, de döntősnek tekintjük az OH honlapján megjelenő helyezett tanulókat.)
 • Az előző tanévben az Arany Dániel versenyen kezdő I., kezdő II. vagy haladó I. kategóriában díjat vagy dicséretet kapott.
 • Az előző tanévben az Arany Dániel versenyen kezdő III., haladó II. vagy haladó III. kategóriában 1-20. helyet ért el.
 • Az előző tanévben a Varga Tamás, a Kalmár László vagy a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen az országos döntőn 1-20. helyet ért el.
 • Dürer döntőn a D kategóriában 1-3. helyezett csapat tagja volt valaha.

Nem indulhat a C kategóriában olyan diák, akire az alábbiak valamelyike igaz:

 • 11. vagy magasabb évfolyamos
 • Az előző tanévben országos döntőbe jutott az Arany Dániel Matematikaversenyen, a Kalmár László Matematikaversenyen, a Varga Tamás Matematikaversenyen, a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen vagy a Dürer Verseny valamelyik gimnáziumi, matematika kategóriájában.
Tapasztalt versenyfelkészítő gimnáziumok
Tapasztalt versenyfelkészítő gimnáziumnak tekintünk egy gimnáziumot (nappali tagozatát), ha az alábbi két feltételből legalább az egyik teljesül:

 • Az elmúlt 5 évben legalább 5 (különböző) diákjuk szerepelt a Matematika OKTV döntőn II. vagy III. kategóriában.*
 • Rendelkezik speciális matematika tagozattal.

* Az előző két tanévben II. kategóriában az OKTV-döntő nem került megrendezésre, de döntősnek tekintjük az OH honlapján megjelenő helyezett tanulókat (lásd itt és itt).

Tapasztalt versenyfelkészítő gimnáziumok listája

 • Batthyány Lajos Gimnázium (Nagykanizsa)
 • Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium
 • Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
 • Budapest XIII. Kerületi Berzsenyi Dániel Gimnázium
 • Szent István Gimnázium (Bp. XIV. ker.)
 • Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
 • Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
 • Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium
 • ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Bp. V. ker.)
 • ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely
 • ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Bp. XIV. ker.)
 • Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc)
 • Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium
 • Kecskeméti Katona József Gimnázium
 • Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
 • Óbudai Árpád Gimnázium
 • Pécsi Janus Pannonius Gimnázium
 • Piarista Gimnázium (Bp. V. ker.)
 • Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (Győr)
 • Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
 • Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
 • Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok)
 • Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium
Online forduló a C, D és E kategóriákban

Az online forduló keretében minden C, D és E kategóriában induló csapat egy 9 feladatból álló váltófeladatsort és egy stratégiás játékot old meg.

Az online forduló időpontja: 2021. október 21. (csütörtök), 12:00-20:00.

Ezen időszak alatt lesz lehetőségük a csapatoknak bármikor elkezdeni az online fordulót, melyre összesen 60+30 percük lesz. (Azaz legkésőbb 21:30-ig tart a verseny.) A váltófeladatokra a válasz egy legfeljebb négyjegyű nemnegatív egész szám. Minden váltófeladatra maximum 3 tippet adhatnak le a csapatok, egy-egy rossz tipp után a megszerezhető pontszám csökken. A stratégiás játéknál minél kevesebbszer veszítetek a gép ellen, annál több pontot kaptok.

Azok a csapatok, akik az online forduló során a megszerezhető pontszám legalább felét elérik, bejutnak a helyi fordulóra. (Fenntartjuk a jogot, hogy a ponthatárt esetleg csökkentsük, növelni biztosan nem fogjuk.) Az online fordulón szerzett pontszám nem számít bele a további eredményekbe.

A csapatoknak önállóan kell dolgozniuk, külső segítséget nem fogadhatnak el, másokkal nem kommunikálhatnak egészen a versenyzési időszak végéig. Természetesen egy csapat csak egyszer írhatja meg a versenyt. Ezen szabályok megsértése kizárást jelenthet.

Az online feladatsor elérhetőségét, a kitöltés technikai részleteit a jelentkezett csapatoknak emailben fogjuk elküldeni a jelentkezési határidő lejárta után. (Ezért is fontos, hogy a jelentkezéskor működő, gyakran használt emailcímet adjatok meg.)

Helyi forduló, döntőbe jutási feltételek

Ebben a fordulóban 5 feladatot kapnak a csapatok, melyek megoldására 3 óra áll a rendelkezésükre. Részletes, indoklással ellátott megoldásokat várunk el. Minden helyes és megfelelően indokolt feladatmegoldás 12 pontot ér (összesen 60 pont szerezhető).

Döntőbe jutási feltételek

C, D, E kategória: A miskolci döntőbe kétféleképpen lehet bejutni. A régiók győztesei bejutnak a döntőbe, ha teljesülnek a következő feltételek: a régióban a saját kategóriájukban legalább 3 iskola, legalább 5 csapata részt vesz a versenyen, és a győztes csapat eléri a bejutási ponthatár legalább 75%-át. Budapest és Pest megye egy régiónak (Közép-Magyarország) számít. A határon túli csapatok is egy külön régiónak számítanak. Azok a csapatok, amelyek tagjai több különböző régió iskoláiból érkeznek, szintén külön régiónak számítanak. A győzteseken kívül bejutnak még az összesítésben legjobban szereplő csapatok is.

E+ kategória: A legtöbb pontot elérő csapatokat hívjuk a döntőre.

Támogatjuk a különböző iskolák diákjaiból álló csapatokat, ezért egy iskolának legfeljebb egy csapata juthat be az E, illetve az E+ kategória döntőjébe. Az adott iskola csapatának számít egy csapat, ha minden tagja abból az iskolából jött. Vagyis ha egy csapatban legalább két iskola diákjai is benne vannak, arra a csapatra nem vonatkozik ilyen megszorítás.

Döntő

Döntő (1. versenynap)

Az első napon 6 feladat megoldására van lehetőség, ehhez 3 óra áll rendelkezésre. Az első öt kifejtős feladat, melyeket indokolni kell. A feladatok mindegyike 12 pontot ér. Lényegesen különböző második megoldással vagy általánosítással feladatonként még legfeljebb +4 pont szerezhető.

Az utolsó, hatodik feladat egy matematikai játék. Ebben a szervezőket kell legyőzni, így szerezhető meg a feladatért járó 12 pont. A verseny időtartama során bármikor jelentkezhet egy csapat, ha úgy érzi, nyerő stratégiát talált, mellyel meg tudja verni az egyetemista szervezőket. Ekkor valamelyikünk odamegy, és játszik a csapat ellen, egymás után 2 meccset. Ha mindkét meccset a versenyzők nyerik, úgy övék a 12 pont. Ha ez nem sikerül, a versenyző csapat tovább gondolkozhat, és később újra kihívhatja a szervezőket az előbbi feltételekkel, de sikere esetén már csak 6 pontot kap; az esetleges harmadik próbálkozás sikere esetén pedig 3 pont szerezhető (negyedik kísérletre már nincs lehetőség).

Összesen (a második megoldásokért járó extra pontok nélkül) 72 pont szerezhető.

Döntő (2. versenynap)

A második napon 16 feladat megoldására nyílik lehetőség; erre 90 perc áll rendelkezésre. A válasz minden kérdésre egy legfeljebb 4-jegyű nemnegatív egész szám, amelyet a feladatlap megfelelő válaszmezőjébe beírva lehet leadni a zsűrinek. A verseny elején a csapatok csak az első feladatot kapják meg. Ha a csapat egy feladatot helyesen megold, akkor kapja meg a következő feladatot.

A feladatok pontértéke változó (3-6 pont), a feladatlapon lesz feltüntetve. Egy feladatra adott hibás válaszkísérletet követően még lehet újra próbálkozni, de minden rossz tipp esetén a feladatra szerezhető pontszám 1 ponttal csökken. A harmadik rossz válasz után azonban már nem lehet újra tippelni – ilyenkor a csapat erre a feladatra 0 pontot kap, de megkapja a következő feladatot. A forduló során élőben követhető lesz egy kivetítőn a csapatok haladása (hogy melyik feladatra hány pontot szereztek). Kivéve az utolsó 10 percben, amikor lekapcsoljuk a kivetítőket, hogy a végeredmény titkos maradjon az eredményhirdetésig. A második versenynapon az összes feladat megoldásával 72 pont szerezhető.

A döntő során kizárólag az alábbi segédeszközök használhatók: toll, ceruza, radír, körző, vonalzó.
A verseny végeredményét a két versenynapon szerzett pontok összege határozza meg. Összesen a döntő során 144 pont szerezhető. A döntő eredményébe a helyi fordulóban szerzett pontok már nem számítanak bele.

A szabályváltoztatás jogát fenntartjuk. Esetleges kérdéseket a durerinfo [K] gmail [P] com címen fogadunk.