Helyi forduló (középiskola)

Írásbeli forduló kifejtős feladatokkal. A honlapon elérhetőek a régebbi versenyek feladatsorai.

Időpont: 2017. november 17. 14:00 – 17:00

Döntőbe jutási feltételek

C, D, F, K kategória: A miskolci döntőbe kétféleképpen lehet bejutni. A régiók győztesei bejutnak a döntőbe, ha teljesülnek a következő feltételek: a régióban a saját kategóriájukban legalább 3 iskola, legalább 5 csapata részt vesz a versenyen, és a győztes csapat eléri a bejutási ponthatár legalább 75%-át. A határon túli csapatok is egy külön régiónak számítanak. A győzteseken kívül bejutnak még az összesítésben legjobban szereplő csapatok is.

C+, D+ kategória: A döntőbe az összesítésben legjobban szereplő csapatok kerülnek, de egy iskolának egy kategóriában csak a legjobban szereplő csapata juthat a döntőbe. Az adott iskola csapatának számít egy csapat, ha minden tagja abból az iskolából jött.

K+ kategória: A döntőbe az összesítésben legjobban szereplő csapatok kerülnek.

A továbbjutott versenyzők és felkészítő tanáraik az elektronikus nevezés során megadott e-mail címeken kapnak értesítést a továbbjutásról. Ezért kiemelten fontos a megfelelő e-mail címek megadása nevezés során! Az értesítés határideje: 2017. december 12. (kedd) 23:59

Helyszínek

Felhívjuk a jelentkező csapatok figyelmét, hogy egy helyszínen csak akkor rendezzük meg a versenyt, ha legalább 3 iskolából jelentkeznek csapatok (a jelentkezett csapatok listája).

A helszínek tervezett listája:

 • Budapest (részletek)
 • Debrecen, (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, 4025 Debrecen, Hatvan u. 44.)
 • Hatvan (Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium, 3000 Hatvan, Balassi B. út 17.)
 • Kaposvár (Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, 7400 Kaposvár, Zárda utca 2.)
 • Kecskemét (Katona József Gimnázium, 6000 Kecskemét, Dózsa György út 3.)
 • Kisvárda (Szent László Katolikus Általános Iskola, 4600 Kisvárda, Flórián tér 3.)
 • Miskolc (Földes Ferenc Gimnázium, 3525 Miskolc, Kelemen Didák u. 5.)
 • Nagyvárad (Ady Endre Líceum, Nagyvárad str. Moscovei nr.1)
 • Nyíregyháza (Szent Imre Katolikus Gimnázium, 4400 Nyíregyháza, Ungvár s. 19. sz.)
 • Pécs (Matego, Pécs, PTE TTK, Ifjúság út 6., E421-es terem)
 • Szeged (SZTE Eötvös Loránd Kollégium Szeged, 6725 Tisza Lajos krt. 103.)
 • Szombathely (Nagy Lajos Gimnázium, 9700 Szombathely, Dózsa György u. 4.)
 • Tata (Tatai Református Gimnázium, 2890 Tata, Kossuth tér 10-11.)
 • Veszprém (Lovassy Gimnázium, 8200 Veszprém, Cserhát ltp. 11.)
További szabályok

Ha a csapat egy tagja igazoltan nem tud részt venni a versenyen (pl.: betegség miatt), akkor van lehetőség cserélni, feltéve, hogy a csapat továbbra is megfelel az indulási feltételeknek. Ha egy csapat nem talál magának póttagot, akkor ketten is részt vehetnek a versenyen.

A legfeljebb 10 perc késéssel érkező csapatok elkezdhetik a versenyt, de plusz időt a verseny végén nem kaphatnak. A 10 percnél többet késő csapatok nem írhatják meg a versenyt.

A gondolkozási idő 180 perc. 1 órával, fél órával, 10 perccel, 5 perccel illetve 1 perccel a verseny vége előtt a felügyelő tanárok pontos időjelzést adnak a csapatoknak.

Használható segédeszközök: íróeszköz, piszkozatpapír, körző, vonalzó, függvénytáblázat. Ezen kívül kémia és fizika kategóriában számológép használata is megengedett. A mobiltelefonokat kikapcsolt állapotban és képernyővel lefordítva az asztalra kell tenni. Ha egy versenyző kezében működő mobiltelefont látunk, az a csapata azonnali kizárását eredményezi.

A csapatok számára nem biztosítunk piszkozatpapírt, ennek meglétéről a csapatoknak kell gondokodniuk. A beadott megoldásokat a rendező iskola által adott papírra kell írni. Arra kérjük a csapatokat, hogy csak letisztázott megoldásokat adjanak be, a piszkozatokat nem fogjuk értékelni. Minden feladatot külön lapra kell írni, minden lapra rá kell írni a csapatnevet és a kategóriát. A verseny végén a dolgozatok hosszában összehajtva adják be. Írják rá a leadás dátumát, és a beadott lapok számát.

A felügyelő tanárok a verseny közben semmilyen – a feladatsorokkal kapcsolatos – kérdésre nem válaszolhatnak. Mosdóba a verseny ideje alatt a teremből egyszerre csak egy ember mehet ki. Ha egy csapat a 180 perc letelte előtt befejezi a versenyt, akkor a dolgozatát leadva kimehet a teremből.

A megoldások javítókhoz való eljuttatása a rendező iskola feladata. Az elveszett vagy meg nem érkezett dolgozatokat nem tudjuk figyelembe venni.