Kérdések, válaszok

Miért ennyire bonyolultak a (matematika) kategóriák szabályai?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy az egyszerűbb kategóriaszabályok (pl.: matematikaóra heti óraszáma) alapján egy kategóriába kerülő diákok előismerete jelentősen eltérő lehet. Így igyekeztünk olyan szabályokat kialakítani, amelyben az egyes kategóriák mezőnye egyenletesebb. Továbbá arra a szempontra is szerettünk volna figyelni, hogy olyanoknak is legyen esélye döntőbe jutni, akiknek egyébként kevesebb lehetőségük van országos verseny döntőjén részt venni.

A szabályokon az elmúlt évek tapasztalatai és a visszajelzések alapján módosítottunk.

Miért ennyire bonyolultak a bejutás szabályai?

Ez is a fenti cél miatt van így. Elég sokat szoktunk ezeken gondolkozni magunk között, kifejezetten örülünk, ha hozzászóltok ti is a szabályokhoz.

Miért kell lány a csapatba? Miért nem szimmetrikus ez a szabály?

Hisszük, hogy egy lány is ugyanakkora eséllyel tehetséges természettudományból, mint egy fiú. Tapasztalatok szerint sokkal kevesebb lány foglalkozik természettudománnyal, szeretnénk ha ez változna.

Nem titkoljuk, hogy a pozitív diszkrimináció a célunk, a szabály így nem szimmetrikus.

C kategóriában lehetne jelölni, hogy melyikhez szükséges a 10.-es tananyag, hogy ne 9.-es töltse vele az időt.

Egy ilyen jelölés elkerülhetetlenül utalna a megoldási ötletre, ezt szeretnénk elkerülni. Alapvetően arra törekszünk, hogy ne kelljen 10.-es tananyagot használni.

Mi a helyzet, ha valaki nem tud jönni a döntőre?

Igazolt hiányzás esetén szabad csak tagot cserélni, taktikai okokból erre nincsen lehetőség. Olyan diák, aki az adott évi verseny korábbi fordulójában már kiesett csak a szervezők engedélyével cserélhető be. A szervezők minden ilyen esetet egyedileg mérlegelnek. A cserét emailben, vagy ezen az adatlapon jelezzétek.

Az indulási és bejutási feltételeknek továbbra is meg kell felelnetek.

Mi a helyzet, ha valaki nem tud jönni a helyi fordulóra?

A helyi forduló előtt szabad módosítani a nevezéseteket (persze a feltételeknek meg kell felelni). Abban a kivételes esetben, ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy valamelyikőtök nem tud versenyezni, akkor ketten is részt vehetnek a versenyen. Erről mindenképpen részletes indoklást írjatok. (Ez a lehetőség nem arra való, hogy megkerüljétek az indulási/bejutási feltételeket.)

Mi a helyzet, ha valaki a járványhelyzet miatt nem tud jönni a helyi fordulóra?

A járványhelyzet miatt a határon túli versenyzők az iskolájukból videóhívással is csatlakozhatnak a többi csapattársához, abban az esetben, ha az iskolájukban van felügyelet. Ha az iskola nem tud felügyeletet biztosítani, akkor az is lehetséges, hogy otthonról csatlakozzon a csapattársaihoz. Ebben az esetben a hívásban egy szervezőnek is lennie kell.

Magyarországi diák esetén is lehetséges hasonló megoldás (indokolt esetben). Ezeket a kéréseket egyedileg bíráljuk el.

Mi történik, ha a váltóversenyen hibás a megoldókulcs?

Ha előfordul olyan feladat, amelynek megoldása hibás, arról a zsűri verseny közben semmilyen információt sem ad. Akkor sem fogadjuk el a helyes megoldást, ha menet közben mi magunk is meggyőződtünk a hibáról, tehát (verseny közben) az esetleges reklamációkra sem reagálunk. A verseny után a hibás feladatra kapott pontokat minden csapatnál töröljük. Szerencsére az elmúlt években ilyen hiba nem fordult elő.

Szabad-e a telefonomat használni? Időmérésre lehet-e használni?

Nem, még időmérésre sem. A mobiltelefonokat kikapcsolt állapotban és képernyővel lefordítva az asztalra kell tenni. Ha egy versenyző kezében működő mobiltelefont látunk, az a csapata azonnali kizárását eredményezheti.

Kiválasztottam egy versenyhelyszínt, biztosan lesz ott verseny?

Fontos tudni, hogy egy helyszínen csak akkor lesz verseny, ha legalább 3 iskolából, legalább 8 csapat érkezik.
Így előfordulhat, hogy bár a helyszínt kihirdetjük, végül mégsem lesz ott helyi forduló. A helyszín megszüntetéséről minden érintett csapatot értesítünk.

Fenntartjuk a jogot, hogy ezt a szabályunkat indokolt esetben ne vegyük figyelembe.

Mi történik, ha kések a versenyről?

Amennyiben a késés előrelátható, mindenképpen jelezd nekünk előre a tényt. A legfeljebb 10 perc késéssel érkező csapatok elkezdhetik a versenyt, de plusz időt a verseny végén nem kaphatnak. A 10 percnél többet késő csapatok nem írhatják meg a versenyt.

Mi történik, ha a posta elveszíti a megoldásokat?

A megoldások javítókhoz való eljuttatása a rendező iskola feladata. Az elveszett vagy meg nem érkezett dolgozatokat nem fogjuk tudni figyelembe venni. Szerencsére ilyen eset nem fordult elő, reméljük, hogy nem is fog.

Nem szerencsés a verseny döntőjének időpontja.

Sajnos ezen nem tudunk változtatni. A versenyt 50-60 egyetemista szervezi, ezért a verseny mindig azon az egyetlen hét végén van, amikor az egyetemen nincsenek sem órák, sem vizsgák.

Ha maradt még kérdésetek, írjátok meg a durerinfo [K] gmail [P] com címre, vagy írjatok nekünk FB-on.