Kérdések, válaszok

Online fodulók

Törekszünk arra, hogy a megszokott élményt online módon is biztosítsuk, reméljük, hogy ez sikerülni fog. Mindenkit biztatunk arra, hogy jelentkezzen idén is a versenyre.

Hogyan fog kinézni az online forduló?

Az online forduló pontos, technikai szabályairól a jelentkezett csapatokat e-mailben értesíteni fogjuk. Az online fordulón való részvétel nem igényel technikai tudást, illetve tanári segítségre sem lesz szükség.

Miért online rendezzük meg?

Sajnos, a járványhelyzet jelenlegi állapota alapján szinte biztosak lehetünk abban, hogy az eredeti, novemberi időpontban a verseny megszervezése nem lenne biztonságos és felelős döntés.

Miért nem halasztjuk el az első fordulót?

Arra számítunk, hogy sok rendezvényt tavaszra fognak halasztani. Így ha meg is lehetne tartani akkor a helyi fordulókat, az elkerülhetetlen ütközésekhez vezetne. A halasztás eredménye akár az is lehet, hogy a verseny teljesen elmarad.

Másrészt azt is jónak tartjuk, ha az őszi félév sem marad programok nélkül (még akkor is, ha az online megoldás nem teljesen váltja ki az igazit).

Mi lesz a döntőkkel?

A jelenlegi járványhelyzet és az aktuálisan érvényben lévő kormányzati rendeletek nem teszik lehetővé a személyes döntő megrendezését, ezért a 9-12. évfolyam számára biztosan online módon rendezzük meg a döntőt 2021. május 21-22-én. Törekszünk arra, hogy online formában is minél teljesebb élményt adhassunk a versenyzőknek, így hagyományos módon a két fordulón kívül szabadidős programokkal is készülünk nektek.

Az 5-8. évfolyam esetében még nem született döntés. Legkésőbb május elején értesíteni fogjuk a csapatokat.

Új fizika kategória

Miért lett új kategória?

Korábbi években azt tapasztaltuk, hogy a Dürer fizikaversenyen induló diákok tudása, versenytapasztalata igen széles skálán mozog, így egy feladatsorral nem tudjuk biztosítani, hogy minden versenyzőnek sikerélményt, ugyanakkor kihívást is jelentsen a verseny. Ezért idén két kategóriában hirdetjük meg a verseny fizika szekcióját (F és F+, lásd bővebben a versenykiírásban), melyek nehézségi szintje különböző.

Miért nincs ,,lányszabály” az F+-ban?

A Dürer verseny egyik fő célja, hogy lányok körében is népszerűsítse a reál tárgyakat, ezért szerepelt a korábbi években az indulási feltételek között az a szabály, hogy kell lennie a csapatban legalább egy lánynak. Ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy mindenki maga dönthesse el, melyik kategória megfelelőbb számára. Ezért – a korábbi évek tapasztalatainak és más versenyek eredménylistáinak tekintetében – ebben az évben kísérleti jelleggel az F+ kategóriában lazítunk a szabályokon, és megengedjük három fiúból álló csapatok indulását. (Kísérleti jelleg alatt azt értjük, hogy a következő évek tapasztalatai alapján fogjuk eldönteni, a szabályrendszer milyen formában kerül majd véglegesítésre.) Ettől függetlenül örömmel vesszük, ha lányok is megmérettetnek ebben a kategóriában. Mindemellett az F kategóriában továbbra is az előző évek szabályai érvényesek.

Kategóriaszabályok

Miért ennyire bonyolultak a (matematika) kategóriák szabályai?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy az egyszerűbb kategóriaszabályok (pl.: matematikaóra heti óraszáma) alapján egy kategóriába kerülő diákok előismerete jelentősen eltérő lehet. Így igyekeztünk olyan szabályokat kialakítani, amelyben az egyes kategóriák mezőnye egyenletesebb. Továbbá arra a szempontra is szerettünk volna figyelni, hogy olyanoknak is legyen esélye döntőbe jutni, akiknek egyébként kevesebb lehetőségük van országos verseny döntőjén részt venni.

A szabályokon az elmúlt két év tapasztalatai és a visszajelzések alapján módosítottunk.

Miért ennyire bonyolultak a bejutás szabályai?

Ez is a fenti cél miatt van így. Elég sokat szoktunk ezeken gondolkozni magunk között, kifejezetten örülünk, ha hozzászóltok ti is a szabályokhoz.

Miért kell lány a csapatba? Miért nem szimmetrikus ez a szabály?

Hisszük, hogy egy lány is ugyanakkora eséllyel tehetséges természettudományból, mint egy fiú. Tapasztalatok szerint sokkal kevesebb lány foglalkozik természettudománnyal, szeretnénk ha ez változna.

Nem titkoljuk, hogy a pozitív diszkrimináció a célunk, a szabály így nem szimmetrikus.

C kategóriában lehetne jelölni, hogy melyikhez szükséges a 10.-es tananyag, hogy ne 9.-es töltse vele az időt.

Egy ilyen jelölés elkerülhetetlenül utalna a megoldási ötletre, ezt szeretnénk elkerülni. Alapvetően az a célunk, hogy ne kelljen 10.-es tananyagot használni, sajnos ez nem mindig sikerül.

További kérdések

Mi a helyzet, ha valaki nem tud jönni a döntőre?

Igazolt hiányzás esetén szabad csak tagot cserélni, taktikai okokból erre nincsen lehetőség.

A cserét – bejelentkezés után – a jelentkezési felületen tudjátok módosítani (a jelentkezési lapot nem kell újra kitölteni). Legfeljebb egy tagot cserélhettek a helyi fordulón részt vett csapathoz képest, az indulási és bejutási feltételeknek továbbra is meg kell felelnetek.

Mi történik, ha a váltóversenyen a megoldókulcs hibás?

Már elég régen fordult elő ilyen. Ha előfordul olyan feladat, amelynek megoldása hibás, arról a zsűri verseny közben semmilyen információt sem ad. Akkor sem fogadjuk el a helyes megoldást, ha menet közben mi magunk is meggyőződtünk a hibáról, tehát (verseny közben) az esetleges reklamációkra sem reagálunk. A verseny után a hibás feladatra kapott pontokat minden csapatnál töröljük.

Ha maradt még kérdésetek, írjátok meg a durerinfo [K] gmail [P] com címre, vagy írjatok nekünk FB-on.