Révfülöpi rejtély – átívelő játék QR kódokkal

Közzétéve: Frissítve:

A döntő folyamán lehetősége volt a csapatoknak egy bűntény nyomait összegyűjteni és ezek alapján megoldani.

A feladat egy haláleset kinyomozása volt. Egy osztálytalálkozó közben a házigazda, Háray Gábor gyanús körülmények között meghalt. A nyomok begyűjtése közben kiderül, hogy megmérgezték. Két lehetséges méreg jött szóba: a kénsav és az informatikus gyógyszere, ami tartalmazhatott valamit (penicilint), amire az áldozat érzékeny volt. A kénsav kizárható, például azért, mert az áldozat és a felesége is evett a méregből, de csak Háray halt meg. Az is kiderül, hogy mindenki úgy hitte, hogy a feleség volt érzékeny a penicilinre, tehát valójában ő volt a célpont.

Nézzük végig, hogy zárhatóak ki a szereplők:
Háray Gábor: Bobek úrnak sosincs igaza, ezért az öngyilkosságot kizárhatjuk. Persze az is igaz, hogy semmi oka nem lett volna arra, hogy öngyilkos legyen. A saját érzékenységéről pedig ő tudhatott, tehát az is kizárható, hogy így akarta volna megölni a feleségét.

Dr. Beszey Laura: Ő az egyetlen aki tudatosan penicilinnel megölhetné a férjét, hiszen ő tud az érzékenységéről, De nincs oka rá, mivel a férje már korábban is volt hűtlen hozzá, és attól nem kell félnie, hogy el akarna válni tőle. (Ez volt az utolsó nyom.)

Dr. Linder Tamás: Az ő célpontja csak Háray lehetett volna a könyvelési csalások miatt, de már tudjuk, hogy ő nem lehetett a célpont.

Jónás Angéla: Semmi nem köti össze a házigazdákkal. (Persze tudjuk, hogy az gyanús, ami nem gyanús, de most ez nem így volt.)

Jeney-Kovács Szabolcs: Ő az, aki nem tudott se a kénsavról se a gyógyszerről, így ő nem követhette el. (Neki nem kellet volna feltétlenül indíték.)

Turay Loránd: Az ő gyógyszerével gyilkolták meg, de neki igazából semmi oka nem lett volna megölni senkit. A nyomokból lehetett arra következtetni, hogy szerelmes Patríciába, ezért akarja kizárni, hogy ő nem lopta volna el a gyógyszert. Ráfogható, hogy azért akarja megölni Háray-t, hogy legyen esélye Patrícinál, de ő is úgy tudja, hogy Beszey érzékeny a penicilinre.

Kissey Bálint: A nyomozás közben kideríthető lett volna, hogy valóban Háray írta az éttermi kritikát, de ugye nem is ő volt a célpont, és ráadásul Kissey nem valószínű, hogy rájött erre.

Hubai Gábor: Alapvetően nincs oka gyilkolni, véletlen megölhetett volna valakit egy félre sikerült viccel, de nem a kénsav a gyilkos fegyver. A kénsav ellopásának az oka valóban az, hogy meg akarták viccelni (a feleségével) a társaságot. Ezt bizonyítja felesége vásárlása is.

Békássy Lídia: Az ok az lehetett volna, hogy egy jó cikket írhatna, de az meglett volna a megvicceléssel is. Ráadásul bizonyítható, hogy valóban boltban volt akkor, amikor berakhatta volna a mérget az ételbe.

Nemes család: Az egyetlen ok az lehetne, hogy Beáta dühös, amiért nem operálta meg az apját Laura. De valójában így jártak jobban, hiszen a papa él és virul és még a pénz is megmaradt, amit a műtétre költöttek volna.

Szemes Patrícia: Már csak ő maradt, így kizárásos alapon is ő a gyilkos. Meg van az oka, hiszen Gábor nem hajlandó elválni. A lehetősége is megvan, hiszen az egyetlen, ami ezt cáfolná az Turay állítása, akiről tudjuk, hogy legjobb esetben is elfogult, rosszabb esetben tudatosan fedezi. A gyógyszert pedig elrejtette az újságíró nőnél, mert amúgy is ment a pletyka, hogy ő bármire képes lenne egy jó cikkért.

Reméljük, élveztétek velünk a játékot, és jövőre ismét együtt nyomozhatunk a döntőn!

Vélemény, hozzászólás?